Banja Luka

Banjaluka neće dobiti drugu gimnaziju

Banjaluka neće dobiti drugu gimnaziju
Banjaluka neće dobiti drugu gimnaziju

Nema realnog osnova za otvaranje druge gimnazije u gradu, ali će biti otvoreno novo prirodno-matematičko odjeljenje u prostorijama OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" i sa njim će postojeća Gimnazija imati ukupno 12 odjeljenja.

Rekao je ovo danas Goran Mutabžija, ministar prosvjete i kulture RS, na sastanku sa predstavnicima Gimnazije, grada i Pedagoškog zavoda RS.

Zajedno sa novim smjerom u sklopu Gimnazije će tako biti četiri opšta smjera, četiri društveno-jezička, dva prirodno-matematička i dva informatičko-računarska smjera.

"O ostalim elementima razgovaraćemo u toku ljetnog raspusta, a naša procjena je da ćemo predstojeće školske godine upisati u Gimnaziju oko 300 učenika", kazao je Mutabdžija.

Ljiljana Radovanović, savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, rekla je da se grad opredijelio da ispita interes učenika.

"Anketa pokazuje da će upis u Gimnaziju biti na nivou prethodne školske godine. U ovom momentu izgradnja druge gimnazije nema svog realnog opravdanja i u tom smjeru nećemo spremati dokumentaciju za drugu gimnaziju. Otvaranje druge gimnazije stavlja naš grad u reprezentativne gradove, ali kada bude stvorena potreba za drugom gimnazijom, mi smo tu da ovo podržimo", kazala je Radovanovićeva.

Zoran Pejašinović, direktor banjalučke Gimnazije, juče nije davao izjave.

Pritisak javnosti  

Ljiljana Radovanović, savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, rekla je da je pritisak javnosti povodom otvaranja druge gimnazije neosnovan.

"Statistika je rekla da nema potrebe za još jednom gimnazijom i mi smo pri tom stavu. Ukoliko naredne školske godine bude stvorena potreba, mi ćemo izaći u susret i napraviti svu projektnu dokumentaciju", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije