Banja Luka

Banjaluka proslavlja 70 godina od oslobođenja

Banjaluka proslavlja 70 godina od oslobođenja
Banjaluka proslavlja 70 godina od oslobođenja

BANJALUKA - Banjaluka danas obilježava 70 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je Srni da je danas, sedam decenija kasnije, Banjaluka moderan evropski grad, prepoznatljiv regionalni centar, bezbjedna, humana i urbana sredina.

"Banjaluka je politički, administrativni, sportski i kulturni centar Republike Srpske", ocijenio je Gavranović.

Brojnim manifestacijama, koje je grad organizovao u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i ustanovama kulture, te nevladinim udruženjima, tokom cijelog aprila obilježava se ovaj značajan jubilej.

Na sam Dan grada - 22. aprila biće položeni vijenci na više lokacija u gradu.

U jutarnjim časova je organizovan prijem za delegacije iz prijateljskih i gradova-partnera Kajzerslautern, Kranj, Novo Mesto, Velenje, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Herceg Novi, Kumanovo, Temišvar, Pula i Zagreb.

"Ovi susreti i jesu prilika da razgovaramo sa delegacijama gradova kako da poboljšamo saradnju i uslove života naših građana. Zato zahvaljujem prijateljima koji su ovom prilikom došli da sa nama podijele radost praznika", kazao je Gavranović.

Gradonačelnik Kumanova, Nikolae Robu, izrazio je zahvalnost na pozivu da dođe u Banjaluku na obilježavanje 70. godišnjice oslobođenja grada.

"Takođe, želim da poželim građanima Banjaluke sreću, uspjeh i prosperitet sa  nadom da će ovaj otvoreni odnos između Grada Banjaluka i Temišvara doprinijeti našoj budućoj saradnji i partnerstvu. Imamo odlične uslove za saradnju i zato moramo sarađivati", naglasio je Robu.

U ime Grada Novog Sada, čestitke Banjalučanima povodom Dana grada uputio je gradonačelnik Miloš Vučević. On je kazao da prošle sedmice Novi Sad posjetila delegacija Univrziteta iz Banjaluke, gdje je došlo do saradnje dva studentska parlamenta.

"To su konkretni potezi saradnje dva grada i nadam se da ćemo i u narednom periodu to podići na jednu stepenicu više. Takođe, na privrednicima je da pokrenu inicijativu za saradnju, a lokalne samouprave su tu da podrže i kreiraju ambijent", istakao je Vučević.

Zamjenik gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci, kazala je da je veseli to što su i ove godine u Banjaluci. Izrazila je nadu da će kontakti biti iskorišteni za uspostavljanje nekih konkretnih projekata.

Gradonačelnik Gavranović je sa saradnicima upriličio prijem i za delegaciju SUBNOR-a Banjaluka i njihove goste iz Herceg Novog, Beograda i Podgorice.

Gradonačelnik Gavranović je kazao da je ovo prilika da se zahvalimo svim borcima, znanim i neznanim, i svima onima koji su u raznim bitkama dali svoje živote za slobodnu Banjaluku.

Inače, banjalučki SUBNOR je sinoć u hotelu "Bosna" organizovao svečanu akademiju povodom 70. godišnjice oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu, a kojoj su prisustvovali gradonačelnik Slobodan Gavranović i zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić.

Centralni događaj - svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručene nagrade najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama biće održana sa početkom u 18 časova.

Skupština grada Banjaluka donijela je odluku da nagrada "Ključ grada Banjaluka" sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" ove godine bude uručena prvom teniseru svijeta, Novaku Đokoviću, kao poseban vid priznanja za humana djela.

Nagrada "Zlatni grb grada Banjaluka" biće uručena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

"Plaketa grada Banjaluka" biće uručena muzičaru Momiru Nikiću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Udruženju porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" za izuzetna humana djela, dugogodišnjem radijskom spikeru i uredniku Milanu Hajdukoviću za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i kulture, privredniku Marinku Umičeviću za izuzetna ostvarenja u oblasti privrede i humanosti i Udruženju "Mozaik prijateljstva" za izuzetna humana djela.

Nagrade grada Banjaluka mladima biće uručene atletičarki Vladani Gavranović, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti sporta i fizičke kulture i za humani rad, i inovatoru Radošu Budiši, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti stvaralaštva i inovacija.

Na Trgu Krajine i na prostoru tvrđave Kastel danas će biti organizovane "roštiljijada" i "pasuljijada".

Za građane Banjaluke ove godine prvi put je pripremljena i rođendanska torta koju će svečano presjeći gradonačelnik u 13.30 na prostoru ispred zgrade Gradske uprave. Tortu je pripremilo 14 banjalučkih ugostitelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije