Banja Luka

Besparica koči gradnju vodovoda

Besparica koči gradnju vodovoda
Besparica koči gradnju vodovoda

Centar za razvoj i unapređenje sela, Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja i "Vodovod" treba da sačine dinamički plan završetka vodovoda Crno vrelo, Banjica i Gašića vrelo i održavanja već izgrađenih vodovodnih sistema.

Zaključak je ovo Skupštine grada, koja je danas zasjedala, a raspravljalo se o stanju vodosnabdijevanja seoskog područja. Tokom rasprave odbornici su se osvrtali na činjenicu da grad nema više mogućnosti da se kreditno zadužuje, da je Centar za razvoj i unapređenje sela prevazišao svoje kapacitete, te da su neki projekti izgradnje  koštali više nego što je planirano, zbog čega će biti formiran tim koji treba ponovo da pregleda projekte. Prijedlog finansiranja i dinamika realizacije projekata treba da bude dostavljen Skupštini grada do 31. oktobra.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, istakao je da grad na računu Uprave za indirektno oporezivanje ima tri miliona KM od plaćanja PDV-a za izgradnju vlastitih vodovoda na seoskom području, te da su ta sredstva namijenjena za vodovod Crno vrelo i da grad od Vlade RS ima obećanje za dva miliona KM za ove namjene.

"Zastali smo s realizacijom projekata jer više kreditnih zaduženja nema, a bez velikih para ti projekti se ne mogu realizovati. Stručni tim treba da procijeni koliko je sredstava potrebno za rješavanje projekata Gašića vrelo i Banjica, a spreman sam da 3.500.000 KM kandidujem u budžetu za narednu godinu", kazao je Gavranović.

Istakao je da, osim redovnog održavanja, grad nije u mogućnosti da uradi ništa drugo u ovoj godini, te da protesti mještana ne mogu da riješe problem.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a i mještanin MZ Rekavice, rekao je da u zaseoku nemaju vodu 28 dana, zbog čega su mještani sakupljali potpise, te da će se, ako ne bude rješenja, pridružiti mještanima Stričića u najavljenim protestima.

U Centru za unapređenje i razvoj sela kažu da je za područje Manjače ostalo da se riješi elektroenergetsko snabdijevanje objekta kako bi sistem vodosnabdijevanja mogao biti pušten u funkciju, te da je potrebno odraditi dalekovod i trafo-stanicu u krugu pumpne stanice, a  da su problemi imovinskopravne prirode uticali na radove.

"Ostala naselja u ruralnim dijelovima imaju problem zbog suše, tako je u Rekavicama povećana potrošnja vode za duplo. Treba odraditi još dosta posla, a sve zavisi od sredstava", rekao je Darijo Kuprešak, šef Tehničke službe Centra za razvoj i unapređenje sela.

Podsjećamo, mještani Manjače su se u nedjelju okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo jer već pola mjeseca nemaju ni kap vode s izvorišta, pa strahuju da će im stoka uginuti od žeđi.

U nastavku zasjedanja usvojena je informacija o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina u gradu, a kao što smo već pisali ocijenjeno je da stanje nije zadovoljavajuće. Usvojene su i informacije o stanju u privredi  i zapošljavanju, o bezbjednosti saobraćaja u gradu, te o stanju sportskih objekata i o organizaciji i stanju u oblasti sporta i fizičke kulture, za šta je konstatovano da je stanje teško zbog nedostatka zakonskih rješenja.  Slijedi skupštinska pauza do septembra.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije