Banja Luka

Bez kanalizacije 40 odsto domaćinstava

Bez kanalizacije 40 odsto domaćinstava
Foto: Jelena Đurđević | Bez kanalizacije 40 odsto domaćinstava

BANJALUKA - Iako im je, prema riječima građana, kanalizacija neophodna, čak oko 40 odsto domaćinstava nije povezano na sistem gradske kanalizacije, a u pojedinim naseljima građani nemaju ni metar kanalizacije, već samo septičke jame.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, ističe da u ovom naselju kanalizacione mreže uopšte nema, te da ni većina septičkih  jama koje mještani koriste nije  propisno napravljena.

"Veliki je broj septičkih koje su urađene na divlje u vidu kanala pored ceste, tako da je u ljetnom periodu smrad toliko užasan da se prozor ne može otvoriti i ima puno komaraca, a kad padne kiša - to se sve izlije na cestu", rekao je Maličević.

Dodao je da su septičke uglavnom bez prečistača, te da se radi o klasičnim betonskim rupama.

Saša Mićić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada, istakao je da u ovom naselju koje ima oko 9.000 stanovnika oko 300 kuća nema kanalizaciju.

"U prosjeku oko 1.000 ljudi nema kanalizaciju, kuće su im povezane na neki potočić, a ljeti kad taj potok presuši smrad je nesnosan pa se ne može ni prozor otvoriti", kazao je Mićić.

Ljilja Š., mještanka naselja Ada, kaže da je ogorčena zbog ovakvog stanja, te da se nada da će ovaj problem uskoro biti riješen.

"Ovdje je stanje užasno. Kad padne kiša fekalije plutaju svuda po cesti, a to toliko užasno smrdi da ne može normalno da se diše", kazala je ona.

U Gradskoj upravi procjenjuju da je u urbanom području grada kanalizacionom mrežom obuhvaćeno oko 60 odsto domaćinstava, a preostali dio koristi uglavnom septičke jame.

"Odjeljenje za  komunalne  poslove  prepoznalo je ovu oblast kao jednu od najvećih prioriteta u svom radu i u okviru predloženih mjera usmjerilo je aktivnosti na sistemsko rješavanje problema", ističu u Gradskoj upravi.

Dodaju da su za 2017. godinu planirane izgradnja i rekonstrukcija kanalizacije u ulicama Frane Supila, Slobodana Dubočanina, Koste Jarića, te su planirani završeci ranije započetih radova u Moravskoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije