Banja Luka

Bolji sistem grijanja na Starčevici

Bolji sistem grijanja na Starčevici
Bolji sistem grijanja na Starčevici

BANJALUKA - U banjalučko naselje Starčevica danas je dopremljena oprema za postavanje periferne kotlovnice, što će poboljšati sistem grijanja.

Snaga kotlovnice u ovom naselju biće deset megavata, odnosno biće postavljen kotao od šest i kotao od četiri megavata koji će kao energent koristiti drva.

Izvršni direktor za tehničke poslove banjalučke "Toplane" Simo Šević rekao je da je danas postavljen kotao snage četri megavata, dok će do utorka stići i drugi kotao snage šest megavata.

On je naglasio da će na ovaj način biti otklonjeni svi problemi sa isporukom toplotne energije za ovaj dio Banjaluke, saopšteno je iz gradske "Toplane".

"Prvobitno je bilo planirano da bude postavljena rejonska kotlovnica koja će poboljšati isporuku toplotne energije za jedan dio Starčevice koji je ranijih godina imao nešto lošiji kvalitet. Međutim, projekat je dorađen i povećana je snaga kotlovnice, tako da će kvalitetnije grijanje imati svi stanovnici Starčevice", istakao je Šević.

Prema njegovim riječima, na kotlovnice na Starčevici i Kočićevom Vijencu biće postavljeni najkvalitetniji filteri za prečišćavanje izduvnih gasova, od kojih svaki košta 150.000 evra.

"Postavljeni elektro-filteri omogućiće da uopšte ne bude zagađenja vazduha. Na taj način ispoštovaćemo najstrože uslove za prečišćavanje vazduha koji su stroži i od onih u zemljama članicama EU", naglasio je Šević.

Mirko Bogojević, direktor firme "Montavar metalna nova" Banjaluka, zadužene za mašinske i montažne radove, rekao je da je ovo jedan od kompleksnijih projekata i da su na njemu angažovani i drugi operateri iz raznih oblasti.

"Ovo je veoma kompleksna aktivnost, zbog specijalnih tereta za koje su potrebne kako međunarodne, tako i dozvole lokalnih vlasti, nadležnih institucija koje smo obezbjedili da bi teret na vrijeme stigao u Banjaluku", istakao je Bogojević.

On je naveo da je sva oprema, čiji je ukupni teret 450 tona, izgrađena je u hrvatskoj firmi "Oro metal" u Orosavlju i da je planirano da do 9. septembra bude postavljena.

"Na ovim poslovima svakodnevno je angažovano 40-ak radnika i za sada, bez obzira na loše vremenske uslove, sve ide po planu, bez kašnjenja. Kada se isporuči sva oprema radiće se i 24 časa dnevno da bi kotlovnice bile izgrađene do početka sezone grijanja", rekao je Bogojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije