Banja Luka

Boravišna taksa povećava se na tri KM

Boravišna taksa povećava se na tri KM
Foto: Velibor Tripić | Boravišna taksa povećava se na tri KM

BANJALUKA - Status turističkog mjesta Banjaluci donosi mnoge pogodnosti, a jedna od njih je i povećavanje boravišne takse, rekla je u petak Minja Šurlan, pomoćnik direktora TOBL.

"Prema Zakonu o boravišnim taksama, otvara se mogućnost povećanja boravišne takse, koja u Banjaluci sada košta dvije KM, a kada je dobijen status turističkog mjesta imamo mogućnost da iznosi tri KM", rekla je Šurlanova.

Naglasila je da je Banjaluka kao najveći grad u RS dobijanjem statusa turističkog mjesta postala centar svih turističkih atrakcija.

"U cilju toga TOBL ima mogućnost da objedini sve turističke atrakcije mimo teritorije grada, gdje zajedno s njima može da ide prema dobijanju statusa turističke destinacije", dodala je Šurlanova.

Naglasila je da je dobijanje statusa turističke destinacije prva bitna stavka kojoj Banjaluka, kao proglašeno turističko mjesto, može da teži.

Za prestižni status turističkog mjesta grad je trebalo da zadovolji niz kriterijuma, što je Banjaluka uspješno učinila i osvojila 249 bodova, iako je bilo potrebno svega 85.

"Dobijanje statusa turističke destinacije, nakon dobijanja statusa turističkog mjesta, bitno je za upisivanje u mapu turističkih destinacija naše regije i Evrope", naglasila je Šurlanova.

Govoreći o raspodjeli sredstava od boravišne takse, rekla je da dio ide u budžet TOBL, a dio u budžet Turističke organizacije RS.

Pojasnila je da će TOBL sredstva od boravišnih taksi koristiti za promociju grada kao turističkog mjesta i promociju kapaciteta radi povećanja broja turista, njihovih dolazaka i broja noćenja.

"Ove godine planirano je više od 90.000 turističkih dolazaka u grad i 130.000 noćenja, a u ostvarivanju ovog cilja pomoći će manifestacija 'Banjalučka zima', koja je ove godine dobila drugačiji koncept", rekla je Šurlanova.

Prema njenim riječima, veći broj turista očekuje se i zbog povećanja pristupačnosti Banjaluke uvođenjem povoljnijih avionskih linija kompanije "Ryanair" sa banjalučkog aerodroma.

Vodič

S ciljem efikasnijeg poslovanja i olakšanja registracije apartmana, soba i stanova za iznajmljivanje i kuća za odmor fizičkih lica, TOBL je objedinio sve nadležne institucije i u saradnji s njima pripremio kratki vodič za proces registracije.

Na sajtu TOBL zainteresovani mogu popuniti zahtjev i nakon potpisivanja ugovora mogu dobiti svu dokumentaciju od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Poreske uprave, Službe za strance i gradskog Odjeljenja za privredu, čime se skraćuje proces i olakšava građanima da registruju svoje smještajne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije