Banja Luka

Brkić: Zločin nad bebama neće biti zaboravljen

BANJALUKA - Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić poručila je povodom obilježavanja 23 godine od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru da je dužnost svih da ovaj zločin nikada ne bude zaboravljen.

Obraćajući se okupljenima kod Spomen-obilježja "Život" u Banjaluci, Brkićeva je podsjetila da je zbog nedostatka kiseonika u Kliničkom centru Banjaluka umrlo 12 beba, te da su na molbe iz Banjaluke da se dopremi kiseonik neophodan za život tek rođene djece ostali nijemi i svjetski moćnici.

Brkićeva je navela da je njihova necivilizovana, nehumana i nečovječna odluka odnijela u smrt 12 beba koje bi danas bili odrasli ljudi, dodavši da je 13 godina kasnije umrla i 13. beba, a da je jedina preživjela ostala invalid sa teškim oštećenjima.

Ona je poručila da ovaj događaj ne smije biti zaboravljen.

"Napustilo nas je 12 zvjezdica i naša dužnost je da se svake godine okupimo na ovom mjestu i da dostojanstveno obilježimo godišnjicu stradanja. Čuvajući uspomenu na naše male zvjezdice, nadaćemo se i vjerovati da se ovakav zločin nikada nigdje i nikome više neće ne ponoviti", rekla je Brkićeva.

U ime porodica nastradale djece okupljenima se obratila Dragoslava Jaćimović, koja je rekla da neki zli ljudi nisu dali pravo da njen brat živi, zabranivši mu da diše vazduh Bogom dat, zabranili su da ga dočeka, da mu pjeva, da se mazi i da planira budućnost.

"Šta su gospodo skrivila tek rođena djeca, zbog čega su im uskratili pravo da se rode, rastu i izrastu u dobre i vrijedne ljude, građane zemlje po kojoj hodamo", zapitala je Jaćimovićeva.

U organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na grob 12 beba na Novom groblju, te polaganjem vijenaca i cvijeća kod Spomen-obilježja "Život" u Banjaluci danas su obilježene 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika, čiji je transport, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen na prostor Banjaluke, jer su se banjalučka i kninska regija tada nalazile u okruženju.

Prva beba je umrla 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je trinaesta "zvjezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina poslije, a preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije