Banja Luka

Budžet Banjaluke težak 128 miliona KM

Budžet Banjaluke težak 128 miliona KM
Budžet Banjaluke težak 128 miliona KM

BANJALUKA - Na današnjoj sjednici Skupštine grada utvrđen je prijedlog Nacrta budžeta Grada za 2017. od 128 miliona KM, te Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada.

Utvrđeni nacrt je za 7,5 odsto manji u odnosu na rebalans budžeta grada za 2016. godinu.

Igor Radojičić, gradonačelnik, rekao je da će usvojeno rješenje sigurno pretrpjeti izmjene kroz javnu raspravu, koja slijedi u naredne dvije sedmice.

"Bitna stvar nam je restrukturisanje duga. U naredne četiri godine nam dospijeva 75 miliona KM na otplatu i bez restrukturisanja duga na srednjoročnom periodu mi ćemo imati zarobljena ozbiljna sredstva, odnosno nećemo biti u prilici da ulažemo više u neke razvojne, infrastrukturne i komunalne potrebe", rekao je Radojičić.

Dodao je da je trenutno stanje na finansijskom tržištu povoljno za restrukturisanje duga, a oslobodilo bi pet do deset miliona KM za razne potrebe, a ne za plate.

"Na budžet će sigurno uticati i rješenje za 'Toplanu', odnosno do polovine decembra treba da odlučimo da li ulazimo u projekat s EBRD ili s nekim drugim", istakao je Radojičić.

Božana Šljivar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije, istakla je da je Nacrtom budžeta za narednu godinu nije predviđen značajniji rast u odnosu na ovogodišnji budžet.

"Najveći dio prihoda pripada poreskim prihodima i to prije svega po osnovu raspodjele PDV-a od nivoa BiH i entiteta i mi tu ne možemo u značajnijoj mjeri uticati", rekla je Šljivareva.

Dodala je da će grad aktivno djelovati na izmjenu zakonskih propisa koja će sve lokalne zajednice u RS dovesti u bolju poziciju.

"Ono na šta sigurno možemo djelovati jeste porez na nepokretnosti, jer tim prihodom ne upravljamo na adekvatan način", istakla je Šljivareva.

Dodala je da adekvatnije treba upravljati i prihodima od komunalnih naknada, te da je neophodno uspostaviti i evidenciju svih nekretnina grada.

"Tu može doći do značajnog povećanja prihoda sa ciljem da ne povećavamo poresku stopu, već da osnovica bude sveobuhvatna i da izostane izbjegavanje plaćanja tog poreza", pojasnila je Šljivareva.

Dodala je da će na rashodovnoj strani i ove godine servisirati sve dugove po kreditnim zaduženjima.

"To je oko 22 miliona KM, od čega je 5,6 miliona kamata, a ostalo je glavnica. Slijedi nam ozbiljan posao na restrukturisanju dugova da bismo oslobodili prostor u budžetu za druge razvojne projekte. Na kapitalne investicije, sanacije, rekonstrukcije, izgradnje otići će 14 odsto budžeta. Grantovi su značajna stavka, koji nose oko šest do sedam miliona KM godišnje", pojasnila je Šljivareva.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a, predložio je da se u Nacrtu budžeta grada za 2017. poveća grant za zapošljavanje i samozapošljavanje, stipendije za učenike i studente, pronatalitetnu politiku i grant za udruženja lica s invaliditetom. Na sjednici je usvojena i Odluka o izmjenama i dopunama Statuta grada, kojom će novi Statut biti usklađen s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, te je razriješen dužnosti Dejan Kusturić, direktor Gradske razvojne agencije, zbog prelaska na drugu funkciju.

Broj radnih tijela smanjen za deset

Po novom Poslovniku Skupštine grada broj radnih tijela smanjen je sa 24 na 14.

"Postojao je određeni broj radnih tijela koja se nikada nisu ni sastajala, tako da nije ni postojala potreba za njima. Ovim smanjenjem doći će do manjeg broja vanjskih saradnika", rekao je Budimir Balaban, predsjednik gradskog parlamenta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije