Banja Luka

Čeka se izvođač radova za uklanjanje oborenih i polomljenih stabala na Banj brdu

Čeka se izvođač radova za uklanjanje oborenih i polomljenih stabala na Banj brdu
Foto: N.N. | Čeka se izvođač radova za uklanjanje oborenih i polomljenih stabala na Banj brdu

BANJALUKA - Šumsko gazdinstvo Banjaluka počelo je označavati polomljena i oborena stabla, koje je olujno nevrijeme u decembru prošle godine uništilo na području Banj brda, Trešnjika te staze prema Rajnerovom vrelu.

Za nekoliko dana, ako vremenski uslovi dozvole, biće dovršeno lociranje i popisivanje stabala koja su oborena, a nakon toga po hitnom postupku počeće izrada dokumentacije za hitni odabir izvođača radova, koji će, u zavisnosti od vremenskih uslova, početi uklanjati stabla sa šumskih staza koje se koriste.

Momčilo Udovičić, revirnik u Šumskom gazdinstvu Banjaluka, kazao je da se radi o velikoj količini izvaljenih stabala i velikim nagibima, gdje su izvaljena ogromna stabla sa zemljom.

"Označavanje oštećenih stabala je počelo, a nakon toga slijedi izrada izvođačkog projekta, nakon čijeg usvajanja će biti biran izvođač radova na tenderu koji će ukloniti stabla", dodao je Udovičić.

Tokom prošlomjesečnog olujnog vjetra pričinjena je velika šteta u šumi na području Banj brda, Trešnjika, te staze prema Rajnerovom vrelu. Veliki broj stabala je potpuno izvaljen, a dio njih je prelomljen, ili djelimično izvaljen i kao takav predstavlja veliku opasnost za šetače.

Šumsko gazdinstvo Banjaluka angažovaće se u dogovoru sa JPŠ "Srpske šume" a.d. Sokolac da izvrše sanaciju u što kraćem roku.

U Rekreativnoj zoni Banjaluka kazali su da je jedan dio stabala već uklonjen, a tokom uklanjanja ostalih stabala staze će biti zatvorene za upotrebu na nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije