Banja Luka

Čista voda na deponiji u Ramićima

Čista voda na deponiji u Ramićima
Čista voda na deponiji u Ramićima

Savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na deponiji u Ramićima danas je svečano pušteno u rad, čime je regionalna deponija u potpunosti odgovorila zahtjevima sanitarnog odlaganja otpada koje propisuje naše zakonodavstvo, ali i direktive Evropske unije.

Vrijednost ove investicije je oko 546.000 evra, a u potpunosti je finansiran grant sredstvima IPA fonda.

"Ovim uređajem se prečisti otprilike od 70 do 75 odsto otpadnih voda, a licencirani stručnjaci i proizvođači ove opreme tvrde da je ovaj uređaj efikasan 99,99 odsto, što ćemo utvrditi kontrolnim mehanizmima", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Ona je zajedno sa Slobodanom Gavranovićem, gradonačelnikom, i Novom Grujićem, direktorom JP "Depot", presjekla vrpcu na otvaranju ovog značajnog postrojenja.

Golićeva je istakla da je sljedeći korak planiranje reciklažnog centra, a trebalo bi i razvijati svijest građana kako bi što manje količine otpada bile neupotrebljive.

Grujić je naglasio da je ovo vrlo značajan objekat, te prvi u ovom dijelu RS.

"Ovakav objekat Bijeljina je dobila prije dva mjeseca. Voda koja se prečisti može se piti. Prema tome, mještani Dragočaja, Ramića, Prijakovaca i Zalužana i svi drugi koji se nalaze ispod deponije imaće čistiju vodu i manje neugodnih mirisa", rekao je Grujić.

Dodao je da će do ponedjeljka biti potpisan ugovor za završetak sanitarne kasete za degasifikaciju, kako bi svi deponijski gasovi bili spaljivani, te najavio i mogućnost proizvodnje električne energije ako bude dovoljne količine plina.

Time bi preduzeće "Depot" ostvarivalo prihod poput drugih gradova u Evropi, kao na primjer Ljubljana.

"To je jedan u nizu koraka koje smo preduzeli u zadnjih desetak godina, od izgradnje deponije, odnosno pretvaranja gradskog smetljišta u deponiju i naravno izgradnje sanitarnih ćelija, proces degasifikacije i prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ovog postrojenja biće zaštićen širi prostor jer podzemne vode ugrožavaju i bunarske sisteme na tom prostoru.

"Deponija treba da se razvija tako što bi se smanjivao njen kapacitet i da imamo samo nužne sanitarne ćelije za odlaganje smeća, odnosno onih količina koje se ne mogu u ekonomskom smislu iskoristiti", istakao je Gavranović.

Postrojenje je nabavljeno u okviru Projekta upravljanja čvrstim otpadom, koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke i uz sufinansiranje Vlade RS, kao i uz podršku Evropske komisije kroz grant sredstva IPA fonda 2010.

Na regionalnu deponiju u Ramićima se odlaže otpad osam gradova iz okruženja.

Tehnički detalji

Postrojenje je kapaciteta 50 m3/dan, uz mogućnost proširenja na 80 m3/dan. Riječ je o savremenoj metodi prečišćavanja deponijskih voda i to metodom reverzne osmoze.

Dobavljač sa kojim je potpisan ugovor je firma "Proces Engineering" iz Bukurešta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije