Banja Luka

Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska

Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska
Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je da je Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske izdalo građevinsku dozvolu kompaniji „Grand trejd“ za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u parku ispred banjalučkog preduzeća „Medicinska elektronika“, što znači da su imovinski odnosi na tom zemljištu riješeni.

Komentarišući navode da je 30 000 metara kvadratnih prostora imalo vrijednost veću od 4,3 miliona KM koje je preduzeće „Grand trejd“ dužno da plati Gradu Banjaluka na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta, Davidović je rekao da odluku o tome donosi Skupština Grada.

„Da li je bolje da je ostala zelena površina stvar je ličnog utiska i o tome odluku donosi Skupština grada, ali svakako ne može da se gradi mimo onog predviđenog Regulacionim planom“, rekao je Davidović.

On je dodao da su sredstva „Grand trejda“ morala biti uplaćena na račun Grada, jer bez toga ne bi mogla početi gradnja.

„U gradu imamo neke javne površine na kojima rastu trava i drveće na koje smo navikli jer niz godina na njima ništa nije rađeno“, rekao je Davidović.

Građevinska kompanija „Grand trejd“, čiji je vlasnik banjalučki  biznismen Mile Radišić, počela je tokom vikenda radove na zelenoj površini ispred zgrade preduzeća „Medicinska elektronika“ na kojoj bi na 30.000 metara kvadratnih trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Izvođač radova je sarajevska kompanija „Butmir“.  

Ovaj kompleks podrazumijevaće garaže i poslovne prostore, dok se  kasnije planira i izgradnja stambenih objekta.

Iako su građani nezadovoljni činjenicom da ostaju bez još jedne zelene površine u gradu, vlasnik zemljišta i izvođač radova imaju sva potrebna dokumenta za gradnju. Kako se saznaje, upravo zbog građana, drveće u parku neće biti posječeno.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS potvrdili su da "Grand Trejd" ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju.

"Gradske vlasti su nam prije šest mjeseci obećale da ovdje nikad neće biti pravljeni bilo kakvi objekti", kazao je jedan od nezadovoljnih građana.

Međutim, Peđa Stanivuković, predsjednik Savjeta MZ Centar 2, kome pripada ova zelena površina, nije želio komenatrisati gradnju u parku.

Prema njegovim riječima, nije u potpunosti upoznat o čemu se radi, istakavši da nije bilo upita od strane građana, a koja su se odnosila na pomenutu gradnju.

Danas protest

Grupa mladih nezadovoljna ovim projektom, najavila je da će danas u parku organizovati protest.

“Svi oni koji su srcem uz nas, okupiće se večeras oko 18:00 u Picinom parku i uz gitare, bubnjeve, možda i roštilj, pokazati da se možemo boriti za naše ciljeve”, navodi se u njihovom saopštenju.

(FOTO: Centar za životnu sredinu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije