Banja Luka

Djeca s Daunovim sindromom postala vidljiva

Djeca s Daunovim sindromom postala vidljiva
Foto: Jelena Đurđević | Djeca s Daunovim sindromom postala vidljiva

BANJALUKA - Ukazujući na inkluziju i važnost što ranijeg uključivanja djece i mladih sa Daunovim sindromom u sva društvena i kulturna dešavanja manifestacijom "Ja, sličan tebi, postojim!" obilježen je Međunarodni dan osoba s Daunovim sindromom.

Naglasak ovogodišnje manifestacije, koja je održana u srijedu naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, sedmu godinu zaredom u organizaciji Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" stavljen je na mogućnosti i sličnosti te ukazivanje na probleme s kojima se susreću djeca i mladi s Daunovim sindromom i drugim poteškoćama.

U programu su nastupila djeca s različitim poteškoćama u razvoju, kao i djeca tipičnog razvoja, uz podršku Prve baletske škole Banjaluka i KUD "Čajevec".

Željka Perišić-Ninković, direktorica Centra "Zvjezdice", kazala da je program bio potpuno inkluzivan i da su djeca cijelu godinu vrijedno radila kako bi na jedan dan svima pokazali šta i koliko oni mogu.

"Ova manifestacija je postala prepoznatljiva i ponosni smo na to što su djeca s Daunovim sindromom postala vidljiva. Konačno smo došli do tog stepena da ljudi koji ih sretnu na ulici više ne okreću glavu od njih već u njima prepoznaju ličnost, a ne samo poteškoću koju imaju", kazala je Perišić- Ninkovićeva.

Šaša Čudić, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka, kazao je da je  grad Banjaluka podržao ovu manifestaciju, koja je i ove godine održana pod pokroviteljstvom predsjednika RS.

Svojim prvim pojavljivanjem u društvenim sferama na kraju manifestacije šest osoba s Daunovim sindromom koje su prošle obuku za konobare posluživale su goste i zvanice.

Pisma podrške "Zvjezdicama" poslali su Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, i Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije