Banja Luka

Dječja igrališta meta vandala

Dječja igrališta meta vandala
Dječja igrališta meta vandala

BANJALUKA - Polomljene klupe i ljuljaške, pokidane gume i tobogani, te uništeni dječji rekviziti svakodnevno se mogu uočiti na igralištima za djecu, a posljednji vandalizam je zabilježen na igralištu u naselju Borik.

Drago Dragić, predsjednik Savjeta MZ Borik 2, kaže da je mnogo rekvizita na igralištu kod OŠ "Branko Ćopić" uništeno, a da je i inače bilo dotrajalo, te da ga je trebalo sanirati.

"Mnogo rekvizita je uništeno i polomljeno, a ne postoji način na koji bismo ih zaštitili od vandala. Tražili smo da nam izgrade još jedno igralište u Ulici Frana Supila, koje ćemo vjerovatno dobiti do kraja godine", kazao je Dragić.

Mještani ovog naselja ističu da se u igralište dugo ništa nije ulagalo, te strahuju da bi se mališani mogli povrijediti jer je devastirana kućica za igranje.

Iz Gradske uprave kažu da je ove godine prema Programu zajedničke komunalne potrošnje planirano 18.000 KM za sanaciju i održavanje dječjih igrališta.

Mira Galić, pomoćnik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, iznijela je ovu problematiku na posljednjoj sjednici Skupštine grada. Prema njenim riječima, građani su se požalili da je uništeno igralište koje je nedavno izgrađeno u Ulici Sime Matavulja, a u koje je prošle godine uloženo 71.428 KM.

"Takođe, vandali su uništili i rekvizite u Ulici Sime Miljuša u naselju Starčevica, te roditelji apeluju na grad da to igrališta sanira kako bi mališani imali gdje da se igraju", kazala je Galićeva.

Kako ističe, ova igrališta često koriste i djeca iz predškolskih ustanova, te je neophodna što skorija sanacija.

Vandalizam i u vrtićima

Osim gradskih igrališta, na meti vandala se nalaze i ona u krugu vrtića, iako je većina njih ograđena.

"Iako manje nego na javnim igralištima, vandali nam ulaze i u dvorišta vrtića i uništavaju opremu", kazala je Mira Galić, pomoćnik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije