Banja Luka

Đurđevdan utihnuo u romskom naselju

Đurđevdan utihnuo u romskom naselju
Đurđevdan utihnuo u romskom naselju

BANJALUKA - Romi s Veselog brijega u petak, kako kažu, nisu imali razloga za proslavu Đurđevdana.

Teška životna situacija u kojoj se nalaze već godinama primorao ih je da taj najveći romski praznik provedu kao i svaki drugi dan - srećni ako na stolu imaju šta da jedu.

Hatija Banušić kazala je u petak da joj je lijepo kad obilježava Đurđevdan, i što u skladu s običajem poštuje tradiciju ukrašavanja kuće, ali da je tužna što se taj praznik više ne slavi kao nekad.

"Za razliku od prethodnih godina Đurđevdan, najveći praznik romske populacije, danas se teško slavi. Prošlih godina u svakoj romskoj kući na stolu se mogla zateći bogata trpeza, te se uz igru i ples slavilo do duboko u noć. U posjetu su nam znali dolaziti gosti iz čitavog grada", istakla je Banušićeva.

Na kući Melise Musić u petak nisu se mogli ni vidjeti ukrašeni zidovi kuća, a ni skromna trpeza na stolu.

"Nemamo novca za slavu. Nedavno je svekrva ostala bez supruga, pa tako nismo u mogućnosti da slavimo. Tužni smo što nismo mogli da obilježimo naše slavlje povodom početka proljeća, jedan od najvećih praznika romske populacije, ali smo srećni što imamo šta da jedemo moja višečlana porodica i ja. Svakog dana živimo sve teže", istakla je Musićeva.

Na Veselom brijegu ranijih godina živjelo je najviše Roma u Banjaluci, a za Đurđevdan obavezno je bilo pečenje, da se ražanj okreće ispred kuće i čuje muzika. A danas tu živi svega dvadesetak porodica, u teškim uslovima i mahom bez posla.

Mesud Mujkić kazao je da se danas na Veselom brijegu ne može ni osjetiti da se slavi Đurđevdan. Mnogo je, priča on, komšija u potrazi za boljim životom otišlo u inostranstvo, a oni koji nisu imali kud da odu, danas nemaju novca ni da slave.

"Ranijih godina svaki posjetilac koji je želio da vidi kako mi Romi obilježavamo slavu na prepunim ulicama nije mogao proći od ljudi. Cijeli grad je dolazio na Đurđevdan i zajedno s nama slavio uz muziku, ples i bogatu trpezu. Danas se na Veselom brijegu tako nešto ne može vidjeti", istakao je Mesud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije