Banja Luka

Đurica: Grad značajno ulaže u škole

BANJALUKA - Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka Radenko Đurica rekao je danas da će iz budžeta grada biti izdvojeno 2,2 miliona maraka za materijalne troškove srednjih škola i 1,6 miliona za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata sa područja grada.

Đurica je rekao da grad Banjaluka nastoji da uvijek pomogne školama da bi nastava u njima bila što kvalitetnija, a đaci imali dobre uslove za obrazovanje.

"Nastojaćemo da pomognemo obnovu školskih objekata, popravimo u školama najpotrebnije da bi se stekli uslovi za što kvalitetnije izvođenje nastave", rekao je Đurica novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će grad, osim redovnih stipendija srednjoškolaca i studenata, nastojati da stipendira i djecu iz porodica ugroženih poplavom ili klizištem, a koja su korisnici prava na jednokratnu novčanu pomoć ili dodatka na djecu kod Centra za socijalni rad.

"Stipendije srednjoškolcima i studentima redovno se isplaćuju, a visina je od 80 do 130 maraka, iznos je isti kao i prošle godine. Prošle školske godine stipendirali smo 1.432 učenika i studenta, a za stipendije za 2014/2015. godinu raspisan je javni poziv", rekao je Đurica.

Đurica je naveo da će iz budžeta grada biti izdvojeno i 40.000 maraka za nabavku energenata u školama da bi bile spremne za sezonu grijanja. "Preraspodjela tih sredstava vršiće se po potrebi i prioritetima", rekao je Đurica.

On je podsjetio da je povodom početka školske godine grad Banjaluka obezbijedio pomoć za udruženje "Četiri plus" koje okuplja porodice sa četvoro i više djece.

"U saradnji sa Udruženjem uručili smo 87 kompleta udžbenika za učenike uzrasta od trećeg do devetog razreda, a obezbijedili smo i udžbenike za djecu iz romske populacije koja su školskog uzrasta", rekao je Đurica.

On je istakao da je na području grada Banjaluka nastava u svih 29 osnovnih i 17 srednjih škola počela na vrijeme i da se nesmetano odvija.

"Ove godine upisano je 1.995 prvačića, što je više nego prošle godine i što nas najviše raduje", istakao je Đurica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije