Banja Luka

Do 6. aprila prijave za pomoć poplavljenim domaćinstvima

Do 6. aprila prijave za pomoć poplavljenim domaćinstvima
Do 6. aprila prijave za pomoć poplavljenim domaćinstvima

BANJALUKA - Gradska uprava grada Banjauka pozvala je domaćinstva koja su imala šteta od poplava da se do 6.aprila jave za učešće u sanaciji i obnovi komercijalne i poljoprivredne proizvodnje, u okviru Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava.

Namjera je da se kroz komponentu "ekonomski oporavak" dodijele bespovratna sredstva fizičkim osobama koja su pretrpjela materijalnu štetu u majskim poplavama prošle godine, a s ciljem poboljšanja njihove materijalne situacije.

Osim Banjaluke, ovaj projekat će biti proveden i u Maglaju, Odžaku, Domaljevcu-Šamcu, Orašju, Tuzli, Sanskom Mostu, Živinicama, Zenici, Srebreniku, Lukavcu, Žepču, Bijeljini, Šamcu, Doboju, Prijedoru, Modriči, Laktašima, Srbcu, Šekovićima, Vukosavlju, Čelincu i Brčko Distriktu.

Kako je saopšteno iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji provodi ovaj projekat, svaki korisnik će dobiti tzv. paket za pokretanje poljoprivredne proizvodnje: plastenik od 200 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje, sadni materijal za proizvodnju povrća u plasteniku, te paket prihrane i zaštite; paket za proizvodnju jagodičastog voća (jagoda-industrijska i/ili konzumna) na 0,1 ha, što uključuje sadni materijal, prihranu i zaštitu, sistem za navodnjavanje i foliju za proizvodnju; paket za proizvodnju povrća (kornišon i/ili paprika zavisno od područja) na 0,1 ha, što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite, sisteme za navodnjavanje i foliju za proizvodnju paprike.

Podnosilac zahtjeva bi trebalo da osigura između 2.500 i 3.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržava stručnih uputstava i ugovornih odredbi.

U slučaju proizvodnje kornišona, podnosilac će biti dužan da osigura stubove i mrežu/žicu.

Tokom čitavog procesa i trajanja projekta biće obezbijeđena stručna i tehnička pomoć i obuka podnosilaca u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Korisnici kojima se odobri učešće u projektu potpisaće ugovor s predstavnicima UNDP-a kojim će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije