Banja Luka

Do kraja godine katastar nepokretnosti za 72 katastarske opštine

Do kraja godine katastar nepokretnosti za 72 katastarske opštine
Foto: Srna | Do kraja godine katastar nepokretnosti za 72 katastarske opštine

BANJALUKA - Za 72 katastarske opštine na području grada Banjaluke do kraja godine biće osnovan novi katastar nepokretnosti, kao jedinstvena evidencija koja će doprinijeti i razvoju privrede, rekla je danas direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Bosiljka Predragović.

Predragovićeva je napomenula da je preostalo još 28 katastarskih opština, te da Uprava polako, ali sigurno ide ka cilju da najveći grad u Srpskoj ima osnovanu novu jedinstvenu evidenciju.

Ona je, prije početka sastanka rukovodstva Uprave sa šefovima područnih jedinica sa područja banjalučke regije, naglasila da RUGIP ima dobru saradnju sa Gradskom upravom.

"Pronašli smo način kako da organizujemo posao da bismo uvidjeli prioritete Grada. Žao mi je što niko od predstavnika Grada nije danas na sastanku, jer na osnovu njihovih zahtjeva pravimo planove za aktivnosti u budućnosti kako bismo izašli u susret ne samo jedinicama lokalne samouprave, nego i svim građanima", izjavila je Predragovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, cilj organizovanja sastanka je analiza stanja i rada svake područne jedinice, te zaduženosti i rezultata svakog referenta.

"Očekujemo da će ovi sastanci i izvještaji dati dobru osnovu da utvrdimo novu strategiju i reorganizaciju poslovanja jer želimo da svim građanima pružimo najefikasnje rezultate", rekla je Predragovićeva.

Kada je riječ o skraćenim postupcima, ona je navela da toga nema kod infrastrukturnih projekata, kao i da bi to bilo nezakonito postupanje.

"To su višestranački postupci. Više lica je upisano u javnim evidencijama i mi ne donosimo rješenje kojim samo potvrđujemo svojinu jedinice lokalne samouprave, već razmatramo sve dokaze koje ima i jedinica lokalne samouprave i građani upisani u javnim evidencijma", istakla je Predragovićeva.

Ona je dodala da je Uprava ekspeditivna i kada je riječ o postupcima eksproprijacije, naročito gdje je korisnik jedinica lokalne samouprave.

"Pripremne radnje i rješenja donosimo u zakonskom roku, kako bi bila omogućena realizacija projekata koje je lokalna zajednica utvrdila kao prioritete", rekla je Predragovićeva.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić navela je da očekuje da sastanak doprinese rješavanju određenih problema u lokalnim zajednicama, te izrazila posebno interesovanje da bude izvršen konačni popis u katastru kako bi ti podaci bili relevantni za Poresku upravu kada je riječ o evidenciji o porezu na neporetnosti.

"Kod nas je i dalje ovaj porez dobrovoljna kategorija, a Poreska uprava ne može doći do onih koji se još nisu prijavili. Nudili smo podatke koje imamo, ali to zakonski nije relevantno, nego samo podaci u Geodetskoj upravi", ukazala je Aničićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije