Banja Luka

Banjaluka svaki dan ljepša i sređenija

Banjaluka svaki dan ljepša i sređenija
Banjaluka svaki dan ljepša i sređenija

BANJALUKA - Banjaluka svakim danom sve više izgleda kao lijep, sređen i uredan grad, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, na obilježavanju krsne slave grada i hrama Hrista Spasitelja - Spasovdana.

Dodik je čestitao gradu krsnu slavu i poželio svim građanima sve najbolje.

"Želim da se ovaj grad razvija u najboljim mogućim uslovima i mislim da Gradska uprava čini korake koji rješavaju neke nagomilane probleme i da u tom pogledu se kreću u dobrom pravcu", istakao je Dodik i dodao da je ovaj dan prilika da vide kako se ostvaruju ti rezultati i budući planovi.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je Spasovdan građanima i prijateljskim gradovima - Beogradu i Istočnom Sarajevu, te izrazio zadovoljstvo što su na pomolu rješenja dva krupna komunalna gradska problema.

"Skupština grada sutra odlučuje o najvećem komunalnom i finansijskom problemu - gradnji nove toplane i grad je spreman da počne pripremne radove, ukoliko parlament usvoji tu odluku. Cilj nam je da tokom ove sezone dobijemo novu toplanu", naglasio je Radojičić.

Igor Radojičić
Igor Radojičić

On je naveo da u ponedjeljak počinju radovi na izgradnji primarnog vodovoda "Crno vrelo", vrijedni oko dva miliona KM.

Obilježavanju krsne slave Banjaluke prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i brojne visoke zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja ranije je povodom Dana grada služena Sveta arhijerejska liturgija, a obavljen je i čin osveštanja slavskog žita i kolača.

Po završetku slavskog obreda održana je Spasovdanska litija oko Sabornog hrama u kojoj je učestvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i veliki broj Banjalučana.

Svečani ručak povodom slave Grada
Svečani ručak povodom slave Grada

U okviru obilježavanja Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdana, danas će na Gradskom stadionu u 19.30 časova biti odigrano finale Kupa grada u kojem će se sastati fudbalski klubovi "Borac" i "Krupa na Vrbasu".

U subotu, 27. maja, planirani su nastupi renomiranih plivača u okviru Desetog plivačkog mitinga na Gradskom olimpijskom bazenu.

Spasovdan, koji Banjaluka slavi kao slavu od 1991. godine, je i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, zbog čega je obilježava i Srpska pravoslavna crkva - parohija Banjalučka.

Banjaluka proslavlja slavu Grada
Banjaluka proslavlja slavu Grada

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi učenici nalazili su se za trpezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije