Banja Luka

Dokumenti o zemljištu kod Medicinske elektronike nisu dostavljeni

Dokumenti o zemljištu kod Medicinske elektronike nisu dostavljeni
Dokumenti o zemljištu kod Medicinske elektronike nisu dostavljeni

BANJALUKA - Predstavnici Građanske inicijative za odbranu zelene površine u centru Banjaluke upozorili su da je juče istekao zakonski rok u kojem je banjalučka Skupština Grada trebalo da dostaviti dokumente u vezi s konkursom iz 2003. godine o dodjeli zemljišta kod „Medicinske elektronike“, kao i o ponudama dospjelim na konkurs i njegovim rezultatima.

Zahtjev za pristup informacijama u vezi sa spomenutim dokumentima je podnesen u ime grupe nevladinih udruženja i više od 6.000 građana Banjaluke, koji su potpisali peticiju..

Skupština grada  dužna je, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama („Službeni glasnik RS“, br. 20/01), da u roku od 15 dana podnosiocu zahtjeva omogući pristup zahtijevanim informacijama.

„Iako dokumentaciju još nismo dobili, nadamo se da je riječ o previdu, a ne o pokušaju da se građanima uskrati pristup ovim važnim informacijama. Nadamo se da će nam tražene informacije biti dostavljene poštom do  25. juna“, navode aktivnisti ove inicijative u saopštenju.

Od toga da li će Skupština Grada dostaviti tražene informacije ili će to pokušati izbjeći, pokazat će se, navode, koliko je Skupština Grada odgovorna prema građanima i koliko poštuje javni interes.

Takođe, od administracije Grada Banjaluka očekuju da ih uvjeri u transparentnost svog rada, kao i da potvrdi da je u službi građana, „a ne tajkunskopolitičke oligarhije“.

Ovo je, smatraju, i dodatni test za predsjednika Skupštine Grada Slobodana Gavranovića, novog kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

„Da li će i prije lokalnih izbora pokazati da ignoriše zakone Republike Srpske ili će pokazati minimum odgovornosti prema građanima i biračima, ostaje da se vidi u narednih nekoliko dana“, naglašavaju iz ove banjalučke inicijative nazvane - „Glas naroda“ i ističu da će o svemu tome i još nekim njihovim ciljevima, motivima i zahtjevima biti riječi i večeras na TV Pink BiH, u emisiji Zabranjeni forum od 21.30 sati.

Već četiri sedmice jedan broj građana Banjaluke okupljanjima i šetnjom gradom iskazuje nezadovoljstvo zbog početka gradnje velikog stambeno-poslovnog objekta u centru grada kod "Medicinske elektronike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije