Banja Luka

Dom za 16 banjalučkih porodica

Dom za 16 banjalučkih porodica
Dom za 16 banjalučkih porodica

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručio je danas bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 209.340 KM za stambeno zbrinjavanje 16 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije.

Gavranović je rekao novinarima da je devet porodica poginulih boraca i sedam porodica ratnih vojnih invalida dobilo bespovratna sredstva, koja će im pomoći da, uz vlastito učešće ili imovinom kojom raspolažu, adekvatnije riješe svoje stambeno pitanje.

"Ove godine smo planirali da iz budžeta izdvojimo 260.000 KM za stambeno zbrinjavanje, pored programa koje redovno realizujemo sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite", rekao je Gavranović i dodao da se u naselju Ada grade 142 stambene jedinice.

On je naveo da je grad do sada obezbijedio oko tri miliona KM kao pomoć za stambeno zbrinjavanje ili poboljšanje uslova stanovanja porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca.

Gavranović je rekao da je potrebno mijenjati i korigovati propise, pravila i uslove, jer ima brojnih problema sa porodicama koje su ranije, kada su počele ove aktivnosti u Srpskoj, bile prioritet i tada iz nužde prihvatile bilo šta što im je nuđeno.

"Sada imamo apsurdnu situaciju da višečlane porodice žive u garsonjeri i da se, u skladu sa propisima, smatra da im je stambeno pitanje riješeno. Taj smještaj nije adekvatan i moramo promijeniti propise da bi tim ljudima mogli da se poboljšaju uslovi stanovanja", rekao je Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Administrativnoj službi grada Milenko Vučeta rekao je da je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja je donijela pravilnik o stambenom zbrinjavanju i dodjeli bespovratnih sredstava, pored uredbe koje je donijelo resorno ministarstvo.

Vučeta kaže da je po tom projektu zbrinuto 306 porodica i dodijeljeno oko 2,5 miliona KM bespovratnih sredstava.

On je naveo da je budžet Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu ove godine povećan za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje koliko grad brine o boračkoj populaciji.

"Grad je suinvestitor izgradnje dva stambena objekata u naselju Ada i ovih dana očekujemo useljenje u 142 stambene jedinice, a počela je izgradnja još dva objekta sa 142 stana", rekao je Vučeta.

On kaže da je grad Banjaluka u proteklom periodu za stambeno zbrinjavanje obezbijedio oko 50 miliona KM kroz sredstva iz vlastitog fonda, vlastite stanove, kupovinu 315 stambenih jedinica, te obezbjeđivanje 24.000 kvadratnih metara zemljišta u naselju Ada.

Mijat Prodan iz banjalučkog naselja Motike, koji je u ratu izgubio sina, kaže da će sredstva koja je danas dobio utrošiti za završetak stambenog objekta.

"S obzirom na vremenske nepogode, grad Banjaluka je našao sredstva i mogućnosti da nam pomogne i nije nas zaboravio u ovako teškim vremenima", rekao je Prodan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije