Banja Luka

Drvoredi ipak kod Venecija mosta

Drvoredi ipak kod Venecija mosta
Drvoredi ipak kod Venecija mosta

BANJALUKA - U Ulici Gavre Vučkovića, kod Venecija mosta, u banjalučkom naselju Borik tokom vikenda uklonjen je nelegalno izgrađeni parking za automobile, na prostoru između kolovoza i pješačke i biciklističke staze.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je juče za "Nezavisne" da je gradnjom parkinga urađeno nešto što nije trebalo, ali da je na primjedbu građana inspekcija izvršila uvid.

"Urađeno je ono što se jedino moglo uraditi, po propisu, odnosno da se vrati u prethodno stanje. Ovo je prostor gdje je ranije bio drvored, a potom je preuređen u parking", rekao je Radojičić, te podvukao da je ovo jasna poruka da se naprosto mora znati red.

"U skladu s tim moraju se ponašati svi: i građani i gradska vlast", poručio je Radojičić.

Iz mjesne zajednice Borik 1 istakli su da treba da se poštuju propisi i zakoni, a ne može svako da radi šta mu je po volji.

"Naravno da nam je potrebno više parking prostora u gradu, ali oni ne mogu da se prave na mjestima koja za to nisu predviđena Regulacionim planom, kao što je bio slučaj u ovoj ulici", rekao je Rade Trivić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik 1.

Iz Centra za životnu sredinu rekli su da su, čim su uočili radove, uputili dopise nadležnim inspekcijama, jer su po uvidu u plansku dokumentaciju uočili nelegalnost tih radova.

"Nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora konstatovano je da je Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja izvelo radove na izgradnji parking površine na dijelu javne gradske saobraćajnice, bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i izmjene Regulacionog plana", naveo je Tihomir Dakić iz ovog centra.

Kako kaže, u periodu kada se zbog prekomjerne izgradnje svakim danom gube zelene površine i aleje, te zbog povećanja aerozagađenja, od izuzetne je važnosti da se bori za svaki kvadratni metar zelene površine.

"Zahvaljujući intervenciji građana započeli su radovi na sanaciji zelene površine", dodao je Dakić.

Dimenzije

Nadzorom je utvrđeno da je na dijelu kolovoza i zelene površine javne gradske saobraćajnice izgrađena parking površina, dužine 70 metara i širine 2,2 metra, popločana perforiranim betonskim kockama, sa betonskim ivičnjacima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije