Banja Luka

Dvije deratizacije u godini

Dvije deratizacije u godini
Dvije deratizacije u godini

BANJALUKA- Obavezna sistematska preventivna deratizacija na području Banjaluke obavlja se najmanje dva puta godišnje, s proljeća i u jesen, a dezinsekcija najmanje jednom godišnje.

Odlukom o obaveznoj sistematskoj i preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području grada Banjaluka, koju je usvojio gradski parlament na posljednjoj sjednici, predviđeno je provođenje opštih i preventivnih mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetenih insekata i glodara, da bi se stanovništvo zaštitilo od zaraznih bolesti. 

Deratizacijom se obuhvataju mreža gradske kanalizacije, vodotoci, javna odlagališta otpada, poslovne prostorije privrednih društava, ustanova i preduzetnika, sve stambene i poslovne zgrade, prostori željezničke i autobuske stanice, kao i svi objekti u kojima postoji mogućnost razmnožavanja glodara. 

Dezinsekcija na području Banjaluke vrši se najmanje jednom godišnje, a po potrebi i više puta kada se za to ukaže potreba, a na osnovu epidemioloških indikacija i mišljenja Odbora za zdravstvo, dok se dezinfekcija obavlja kada se za to ukaže potreba. 

Za nepoštivanje odluke o obaveznoj sistematskoj i preventivnoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na području grada Banjaluka, predviđene su kazne - od 500 do 7.000 KM za pravno lice ako ne izvrši dezinfekciju, dezinsekciju ili deratizaciju ili ne omogući vršenje deratizacije, dok se za isti prekršaj, kazna za fizičko lice kreće od 100 do 1.000 KM. 

Iz gradske uprave Banjaluka napominju da su od ove obaveze izuzeti pravna lica i preduzetnici koji posluju po odgovarajućem sistemu kvaliteta i bezbjednosti /HCCP, ISO/ i kod kojih se deratizacija provodi kontinuirano tokom cijele godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije