Banja Luka

Dvorište Gimnazije dom najveće sofore u gradu

Dvorište Gimnazije dom najveće sofore u gradu
Foto: Vladimir Stojaković | Dvorište Gimnazije dom najveće sofore u gradu

BANJALUKA - Građenje botaničke bašte u Gimnaziji, kao i radovi na uređenju i obnavljanju postojećih biljnih vrsta su u punom jeku.

Prema riječima stručnjaka, jedna od najstarijih škola u RS može da se pohvali najvećom soforom u gradu.

"U dvorištu Gimnazije su prisutne visokovrijedne i rijetke vrste, a među njima sofora, koja je vjerovatno najveća u gradu", istakao je Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta RS.

Dodao je da su među rijetkim vrstama u dvorištu Gimnazije i likvidambar, indijski jorgovan liriodendron, Judino drvo, gingko, tri vrste magnolije, američki hrast, veći broj japanskih trešanja, a od četinara Pančićeva omorika, dvije vrste kedra, sekvoja i smrča.

Prema njegovim riječima, izvršeno je i uklanjanje oboljelih stabala kako bi ova botanička bašta dobila svoj pravi smisao.

"Odlučili smo da uz pomoć Poljoprivrednog instituta, koji nam je glavni konsultant u ovom projektu, uredimo dvorište, zasadimo travu i da uljepšamo našu botaničku baštu, koja ima desetine rijetkih biljnih vrsta", ističe Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije.

Dodaje da su za jesen planirane dodatne akcije, koje bi realizovali uz pomoć učenika, s ciljem da se dvoriše još više uljepša i stvori bolji ambijent. Ovom projektu raduju se i učenici, koji velike odmore i pauze provode u dvorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije