Banja Luka

Evropska iskustva za primjenu u Banjaluci

Evropska iskustva za primjenu u Banjaluci
Evropska iskustva za primjenu u Banjaluci

BEOGRAD - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas u Beogradu da očekuje da na Samitu gradonačelnika glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope čuje dobra iskustva, prije svega u vezi sa načinima finansiranja velikih infrastrukturnih projekata.

Gavranović je rekao da Banjaluka ima nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, među kojima je i projekat rješavanje problema kanalizacionog sistema vrijedan oko 120 miliona evra.

Ističući da je riječ o velikom projektu koji se mora raditi fazno, Gavranović je naveo da je plan da bude realizovan u tri faze, od kojih će svaka koštati 40 miliona evra.

Gavranović je naveo da se za realizaciju ovog projekta traže sredstva i već su vođeni razgovori sa kompanijama iz Njemačke i Austrije.

Zbog toga, naglasio je Gavranović, za njega i predstavnike njegovog tima danas na samitu u Beogradu biće važna tema koja će se odnositi na moguće izvore ili modele finansiranja velikih projekata u lokalnim zajednicama.

"Znamo i mi neka rješenja, ali, osim budžetskih izvora i kreditnih zaduženja, da vidimo šta nam je još na raspolaganju kao mogućnost. Očekujem ovdje dobrih iskustava, neka od tih da pokušamo i mi u Banjaluci da primijenimo", rekao je Gavranović.

On je rekao i da će u susretu sa domaćinom skupa, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, iskoristiti priliku da razgovara o kontretnim vidovima saradnje Beograda i Banjaluke.

"Banjaluka sa Beogradom  ima potpisan sporazum o saradnji, i tu smo saradnju godinama njegovali. Mislimo da ima uslova i mogućnosti da bude još temeljitija, bolje osmišljena i otvorena na više frontova", zaključio je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije