Banja Luka

Fontane opet krase grad

Fontane opet krase grad
Fontane opet krase grad

BANJALUKA - Fontane i vodoskoci trebalo bi da od sutra, poslije zimske pauze, ponovo budu ukras grada. Radnici preduzeća “Hidro-kop” u proteklom periodu provjeravali su ispravnost vodenih pumpi i instalacija.

Rekli su ovo u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Fontane na Trgu Krajine, Trgu palih boraca, kod zgrade Narodne skupštine RS, u parku “Petar Kočić”, na Bulevaru cara Dušana, u parkiću iza Narodnog pozorišta RS, kod Medicinskog fakulteta te na kružnom toku na zapadnom tranzitu daju gradu, pored zelenila, još ljepši izgled.

"Za održavanje fontana, javnih česama i tuševa u toku ove godine iz gradskog budžeta predviđeno je 64.000 maraka", kazali su u ovom odjeljenju.

Dodaju da će ove godine u okviru investicionog održavanja komunalne opreme biti sanirane fontane na Trgu Krajine i u parku “Petar Kočić”, za šta je planirano 37.000 maraka.

Građani smatraju da fontana u užem centru grada ima dovoljno, ali da javnih česama treba više.

"Fontane su lijepe i ukrašavaju grad, međutim, česme su potreba. Nove javne česme trebalo bi da budu postavljene na Trgu Krajine, kod Narodnog pozorišta RS i kod knjižare "Kultura" jer je tu najveća frekvencija pješaka", kazala je mještanka Obilićeva Marina Mijić.

Slično misli i Milovan Sajić iz Borika koji kaže da je najveći problem postojećih javnih česama to što voda iz njih često nije za piće.

"Ne znam koliko se voda na javnim česmama kontroliše, ali bi na svakoj česmi trebalo da  piše da li je voda ispravna za korišćenje. Ukoliko voda nije za piće, ne znam čemu onda služe česme", kazao je Sajić.

Prema ranijim informacijama iz Gradske uprave, praksa je da se ispravnost vode sa javnih česama kontroliše jednom godišnje i da se postavlja upozorenje ukoliko voda nije za piće.

Prema programu zajedničke komunalne potrošnje, u toku ove godine nije planirana izgradnja novih fontana i javnih česama u gradu.

Pjena

Fontane na području grada u ljetnom periodu često su na meti vandala koji sipaju deterdžent u vodu, čime se stvara velika količina pjene.

"Fontana preplavljena pjenom lijepa je za vidjeti, međutim, na ovaj način one se uništavaju", kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije