Banja Luka

Gavranović: Nećemo smanjivati plate

Gavranović: Nećemo smanjivati plate
Gavranović: Nećemo smanjivati plate

BANJALUKA - Iako grad Banjaluka bilježi dramatičan pad prihoda u gradski budžet, zasad se ne razmišlja o smanjenju plata gradskoj administraciji, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Međutim, gradom se širi priča da će do te nepopularne mjere ipak doći, što potvrđuju i pojedini odbornici opozicije u gradskoj skupštini, koji ističu da su gradske vlasti u ozbiljnim problemima kako održati funkcionisanje gradskih službi, te da je deficit budžeta dostigao 3,9 miliona KM.

Ipak, konačnu riječ o svemu tome daće odbornici na nekom od sljedećih zasjedanja Skupštine grada Banjaluka, od kojih je prvo već 30. oktobra, a gdje će, između ostalog, biti riječi i o rebalansu gradskog budžeta.

Gavranović je rekao da on kao predlagač budžeta ne razmišlja o prijedlogu za smanjenje plata radnicima Gradske uprave, ističući da nije bilo ni inicijativa za nešto takvo.

"Naravno, ima razmišljanja pojedinaca u Skupštini, ali priča je o rebalansu budžeta, pa svako ima svoje viđenje o tom problemu. Dakle, nema inicijative niti smo mi zasad o tome razmišljali", rekao je Gavranović i dodao da smanjenje plata ne bi donijelo poboljšanje stanja u budžetu grada. Kako je istakao, grad Banjaluka bilježi toliko drastičan pad prihoda da i kada bi smanjili plate činovnicima za 10 odsto ne bi poboljšali stanje, već zato moraju pojačavati tempo u naplati prihoda i koristiti smanjenja na onim troškovima koji su mogući.

"To je suština priče i budžet se jedino tako može kontrolisati, a smanjenje plate je mjera koja može da da efekat u ovom budžetu nekih milion-dva maraka, ali ništa niste riješili, osmi što ste destimulisli one koji treba da nose dio aktivnosi i u vezi sa dodatnom naplatom i dodatnom realizacijom projekata i progama", kazao je Gavranović.

Sa druge strane, Milenko Jaćimović, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da je deficit gradskog budžeta ove godine 3,9 miliona KM.

"U planu je rebalans budžeta za 10 odsto, kojim će biti traženo i smanjenje plata radnika Gradske uprave za 10 odsto. Pored toga, ovih dana se zapošljavaju novi radnici, koji su u startu višak, a planira se smanjenje plata", rekao je on. Pored toga, on je dodao da je dug grada za potrošnju struje milion maraka, a da postoje i dugovi prema "Čistoći", "Depotu", te izvođačima radova na infrastrukturi.

Draško Ilić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da smanjenje plata gradskoj administraciji ne bi donijelo neke pretjerane uštede u budžetu, već samo nezadovoljstvo kod zaposlenih i druge negativnosti koje manje plate prouzrokuju. On je kazao da bi, umjesto takvih poteza, trebalo raditi na povećanju prihoda u budžet.

Aleksandar Zolak, odbornik PDP-a u gradskoj skupštini, kazao je da odbornici opozicije od početka mandata upozoravaju na preveliku stavku koja odlazi na lična primanja radnika u Gradskoj upravi, kojih, kako je naveo, ima previše. On je dodao da bi smanjenje plata radnicima Gradske uprave bio iznuđen potez, jer je punjenje budžeta katastrofalno loše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije