Banja Luka

Generacija banjalučke Učiteljske škole proslavlja 50 godina mature

Generacija banjalučke Učiteljske škole proslavlja 50 godina mature
Foto: Jelena Đurđević | Generacija banjalučke Učiteljske škole proslavila 50 godina mature

BANJALUKA - Iako je prošlo vise od pola vijeka odkada su napustili svoje školske klupe i krenuli u svijet trbuhom za hljebom najbrojnija generacija učiteljske škole u Banjaluci večeras se ispred bivše zgrade Učiteljske škole (zgrada PMF-a) okupila kako bi proslavila 50 godina od završetka škole.

Na proslavi se okupilo oko 60 učenika i nekolicina profesora koji su se sa nostalgijom prisjećali zanimljivih školskih dana.

Mirjana Stupar, učenik generacije 1963/1967, kazala je da je večeras posebno raspoložena zato što je doživjela 50. godišnjicu mature.

"Ja i moje kolege ponosni smo na školske dane zato što smo iz škole izašli kao svestrano razvijene ličnosti i bili smo spremni da idemo na teren i da predajemo učenicima po cijeloj bivšoj Jugoslaviji", kazala je Stupareva.

Proslavu ovog jubilarnog događaja došao je da podrži i Dane Maleševič ministar prosvjete i kulture RS koji je nekad i sam pohađao ovu ustanovu.

"Ovo je jedninstvena prilika da budem sa jednom generacijom učitelja. U ovom istom dvorištu nekada sam i ja bio, ali u nekoj mlađoj generacij. Puno se toga nije imalo, ali mladost sve je to nadoknadila", rekao je Malešević.

Učiteljsku skolu 1963. godine pohađalo je 275 učenika.

Anton Šašić, profesor muzičke kulture, koji je četiri godine predavao ovoj generaciji učenika kazao je da je ova generacija bila dobra i interesantna.

"Bilo je dosta dobrih đaka. Bili su prva klasa koja je poslije završetka škole otišla da radi na selo. Voljeli su muzičku kulturu, a neki od njih su voljeli da sviraju tamburu i harmoniku", kazao je Šašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije