Banja Luka

Golić: Pojačati rad građevinske inspekcije

Golić: Pojačati rad građevinske inspekcije
Foto: Arhiva | Golić: Pojačati rad građevinske inspekcije

BANJALUKA - Srebrenka Golić u intervjuu za Srnu ističe da je neophodno izbjeći situacije da se izgradnja nekog objekta završi, a da tokom gradnje inspektor nije nijednom kontrolisao objekat za koji se, na kraju, ispostavi da nije moguće izdati upotrebnu dozvolu.

"Tražimo da se za svaki objekat obezbijedi kontinuiran i sveobuhvatan inspekcijski nadzor, te da se, osim kontrole zakonitog građenja i posjedovanja odgovarajuće građevinske dozvole i licence, kontroliše i usklađenost lokacijskih uslova sa važećim provedbenim dokumentom prostornog uređenja", poručuje Golićeva.

Ona traži stalno prisustvo nadzornog organa tokom gradnje i svakodnevno vođenje građevinskog dnevnika, te blagovremeno obezbjeđivanje atestne dokumentacije za ugrađene građevinske proizvode koju su izdala ovlaštena pravna lica prema odredbama Zakona o građevinskim proizvodima.

Takođe, inspekcija treba da aktivno učestvuje tokom tehničkog pregleda.

Golićeva upozorava da je situacija na terenu "neprihvatljivo loša" i navodi da je Ministarstvo, odlučujući po žalbama na prvostepena rješenja donesena u postupku inspekcijskog nadzora i na osnovu učestalog direktnog obraćanja stranaka, tokom upravnog nadzora nad aktima inspekcija, uočilo propuste u njihovom radu.

Propusti su uzrokovani nepravilnim ili neblagovremenim postupanjem inspekcije, zbog čega štetu i posljedice trpe pojedini učesnici u građenju, investitori i građani, ali i javnost uopšte.

Golićeva navodi da se pojedini objekti grade ili izgrade bez odgovarajuće građevinske dozvole, da se lokacijski uslovi i građevinska dozvola često izdaju suprotno važećem regulacionom planu ili drugom provedbenom dokumentu prostornog uređenja.

Takođe, tokom gradnje se ne vodi gradilišna dokumentacija, što je obaveza prema Zakonu o uređenju prostora.

"Dešava se često da se objekat završi, a da se ne može izdati upotrebna dozvola zbog nepostojanja dokumentacije, ali i zbog međusobnog ucjenjivanja učesnika u gradnji, koje je posljedica neraščišćenih i neriješenih sukoba zbog finansijskih potraživanja ili kvaliteta izvedenih radova", napominje Golićeva.

Česte su situacije da se zgrade usele, te stanovi i drugi posebni dijelovi zgrade predaju kupcima koji su uredno izmirili svoje obaveze, ali da investitor ne može da obezbijedi upotrebnu dozvolu.

Problem je to što izvođač radova i nadzorni organ ne žele da predaju građevinsku i atestnu dokumentaciju kojom se dokazuje kvalitet ugrađenih građevinskih proizvoda, a koju su bili dužni da obezbjeđuju sukcesivno i predaju investitoru tokom izgradnje.

Golićeva ističe da se zbog toga dešava da načelnici ili gradonačelnici nekih lokalnih zajednica od Ministarstva traže instrukcije kako da isele i zabrane upotrebu novoizgrađenih zgrada za koje investitori iz navedenih razloga ne mogu da obezbijede upotrebne dozvole.

"Uočeno je da su pojedina gradilišta u haotičnom stanju, da nisu organizovana u skladu sa propisima o građenju, da nisu obezbijeđene mjere zaštite na radu, vrlo često se građevinski radovi izvode sa saobraćajnica i drugih javnih površina bez odgovarajućeg odobrenja nadležnog organa.

Na gradilištu se ne vodi građevinski dnevnik ni ostala gradilišna dokumentacija, odnosno izvođač radova ne ispunjava zakonske obaveze", upozorava Golićeva za Srnu.

Ona ističe da takvo ponašanje izvođača radova omogućava i neprofesionalno i neodgovorno postupanje nadzornog organa, koji vrlo često ne štiti interese investitora koji ga je angažovao i sa kojim je obavezan zaključiti ugovor.

Golićeva objašnjava da se dešava da nadzorni organ naknadno potpisuje građevinski dnevnik, odnosno nakon izgradnje objekta, vrlo često bez stvarnog svakodnevnog nadzora.

Ona upozorava da ovakvo postupanje i ponašanje učesnika u gradnji ima znatne negativne posljedice na zakonito građenje objekata i kvalitet izvedenih radova, čime je ugorožen javni interes, te bezbjedno korišćenje, kvalitet i sigurnost objekata.

Golićeva napominje da učestala pojava da se građevinski radovi izvode bez kvalitetnog i stručnog nadzora, te bez licenciranih inženjera zaposlenih kod izvođača radova uzrokuje havarije na objektima i nesreće - rušenja konstrukcije ili drugih dijelova objekata, sa lakšim ili težim povredama radnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije