Banja Luka

Grad Banjaluka stipendira 369 studenata

Grad Banjaluka stipendira 369 studenata
Foto: N.N. | Grad Banjaluka stipendira 369 studenata

Grad će u ovoj akademskoj 2017/2018. godini stipendirati 369 studenata, i od toga po osnovu socijalnog statusa pravo na stipendiju je ostvarilo 233 studenata, po osnovu uspjeha 98 i po osnovu deficitarnog zanimanja njih 38.

Rekao je ovo Igor Radojičić, nakon što je uručio prva rješenja o stipendiranju studenata.

"Zadovoljan sam što nastavljamo dugogodišnju tradiciju grada i za ovu školsku, odnosno akademsku godinu završili smo izbor stipendista. Na konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 475 studenata", rekao je Radojičić, naglašavajući da je za studentske stipendije izdvojeno oko 520.000 KM.

Radojičić je pojasnio da su studenti koje će grad stipendirati iz tri kategorije, po kojima je bio raspisan javni poziv.

I ovaj put, rekao je Radojičić, mogao se steći status stipendiste po osnovu uspjeha, deficitarnih zanimanja i po osnovu socijalnog statusa.

"Po osnovu ove tri grupacije, na stipendiju koja se kreće od 130 do 250 KM, 130 KM je za one koji stipendiju ostvaruju po osnovu uspjeha i po socijalnom statusu, a najviša stipendija od 250 KM je za deficitarna zanimanja", objasnio je Radojičić i podsjetio da je ukupno za stipendije za srednjoškolce i studente ove godine planirano oko 1.500.000 KM.

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, kazao je da ostali prijavljeni studenti nisu ispunjavali uslove, iako je sredstava bilo dovoljno i da je cijeli proces izbora stipendista protekao transparentno i da nema nijedne žalbe.

"I od strane Službe za reviziju javnog sektora RS grad je po svojim pravilnicima i uslovima po kojima stipendira studente naveden kao primjer lokalne zajednice u RS", pojasnio je Banjac.

Nataša Bednarčuk, student druge godine Medicinskog fakulteta, kazala je da je za studente ova stipendija materijalna podrška koju će sigurno iskoristiti za dalje usavršavanje.

"S druge strane, ona je pokazatelj da postoji neko mjesto u gradu u kome se cijeni trud i naše zalaganje, posebno nas koji imamo visok prosjek", rekla je Bednarčukova, čiji je prosjek 9,3.

Na pitanje da li je u gradu moguća gradnja novog azila za pse, Radojičić je kazao da je u budžetu predviđeno samo redovno finansiranje koje rade svake godine za azil i kompletnu službu.

"To su značajna sredstva u toku godine, ali uslovi treba da budu poboljšani i bilo bi dobro kada bismo mogli obezbijediti sponzorska sredstva kao što su to uspjeli obezbijediti drugi gradovi u BiH prošle godine", zaključio je Radojičić.

Razgovor s episkopom Jefremom

Pripreme za bogojavljenske svečanosti, litija ulicama grada i plivanje za časni krst bile su teme razgovora gradonačelnika Igora Radojičića s episkopom banjalučkim gospodinom Jefremom.

"Gradska uprava tradicionalno učestvuje u organizaciji proslave ovog praznika i dodijeli dar pobjedniku u plivanju za časni krst", rekao je Radojičić.

Oni su razgovarali i o nekoliko regulacionih planova kojima je planirana izgradnja novih crkvenih objekata, te novog srpsko-ruskog hrama u naselju Centar Aleja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije