Banja Luka

Grad će odobriti poskupljenje vode i odvoza smeća

Grad će odobriti poskupljenje vode i odvoza smeća
Grad će odobriti poskupljenje vode i odvoza smeća

Grad će odobriti zahtjeve komunalnih preduzeća "Čistoća" i "Vodovod" za dizanjem cijena njihovih usluga, najavio je danas poslije sjednice Savjeta za privredu Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

"Prema stavu Savjeta za privredu i korporativno upravljanje vrlo je jasno da se komunalna preduzeća ne mogu dovoditi u situaciju da generišu gubitke. Isto tako, iz budžeta grada se ne mogu namirivati gubici u tom sektoru", kazao je Gavranović.

"Vodovod" je, kako saznajemo, tražio da cijena njihovih usluga bude veća za 10 odsto, a "Čistoća" za 20 odsto, ali je Gavranović kazao da će se grad opredijeliti za povećanje nivoa cijena ali ne u visini u kojoj su tražila komunalna preduzeća.

Dodaje da se ima u vidu da je svako povećanje cijena, bez obzira na šta se odnosilo, novi problem za građane.

"Naša preduzeća moraju biti sposobna da funkcionišu, a kad pogledamo te cijene nisu visoke u odnosu na okruženje. U poređenju sa drugima one su mnogo niže, a i vrijeme je takvo da ne možemo zabijati glavu u pijesak i puštati da sve propada", ističe Gavranović.

Na sjednici Savjeta razmatrana su još dva dokumenta: Strategija zapošljavanja na teritoriji grada te Studija stanja nezaposlenosti iz 2013.

Savjet za privredu je ocijenio da su ovi dokumenti dali neke dobre analize, ali da ih nije moguće usvojiti u postojećem obliku iz nekoliko razloga.

"Jedan od ključnih razloga je taj što su rađeni na bazi strateških dokumenata čija je važnost istekla 2014. godine. Svi navedeni dokumenti su rađeni u vrijeme kad nije bilo ekonomske krize, kada je gradski budžet bio u uzlaznoj liniji. U međuvremenu smo se suočili sa krizom koja je imala pogubne posljedice, što je izazvalo pad životnog standarda stanovništva, ali i pad budžetskih prihoda", obrazložio je Gavranović.

Gradonačelnik je dodao da je proces izrade strategije razvoja grada za period od 2015. do 2020. godine u toku, ističući da je u toj strategiji potrebno realno postaviti ciljeve, što znači da moraju postojati realni izvori finansiranja zadatih ciljeva i projekata, a ne da strategija sadrži samo popis želja. Na ovoj sjednici Savjet za privredu je zaključio da sve linije pomoći prilikom zapošljavanja ostaju i dalje na snazi.

Nepotrebni kadrovi

Marinko Umićević, član Savjeta i privrednik, istakao je kako od 17.000 građana Banjaluke koji se nalaze na birou rada, njih 5.000 čine menadžeri koji apsolutno nikom nisu potrebni te da se mora prestati sa školovanjem nepotrebnih kadrova.

"Moram istaknuti pogrešnu politiku školovanja koja se provodi godinama. Od ukupnog broja ljudi koji se nalaze na birou, mi imamo 5.000 menadžera koji ne trebaju nikom i tu država mora da reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije