Banja Luka

Grad dobio bitku protiv 'Agroprometa': Umjesto voćnjaka zona za sport

Grad dobio bitku protiv 'Agroprometa': Umjesto voćnjaka zona za sport
Foto: N.N. | Grad dobio bitku protiv 'Agroprometa': Umjesto vioćnjaka zona za sport
Marija Gajić

BANJALUKA - Zapušteni voćnjak na obodima Paprikovca, prema naselju Lauš, jedna od najatraktivnijih gradskih parcela, uskoro bi mogla zamijeniti jedna od najvećih gradskih zona za sport i rekreaciju, jer je ovih dana okončana višegodišnja pravna bitka između grada Banjaluka i Zemljoradničke zadruge "Agropromet".

Poslije višegodišnje pravne bitke, grad je, saznaju "Nezavisne", odlukom banjalučkog Okružnog suda od 22. februara ove godine stekao uslove da se upiše kao vlasnik te parcele.

Od 2010. godine vodi se parnica između Zemljoradničke zadruge "Agropromet" i grada, zbog čega je ovaj prostor zapušten i obrastao korovom, iako se radi o parceli od oko 10.000 kvadratnih metara na izuzetno atraktivnom području, koje je, po važećem regulacionom planu, predviđeno za sportsko-rekreacioni centar.

Sudska saga je okončana ovih dana, pošto je Okružni sud donio pravosnažno rješenje kojim je odbijena žalba Zemljoradničke zadruge "Agropromet" i naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove da sporno zemljište upiše na grad Banjaluku.

Ovim se otvara mogućnost da grad otpočne s realizacijom ranijih planova za izgradnju sportsko-rekreacione zone, koja je planirana na toj lokaciji.

Igor Radojičić, gradonačelnik, izjavio je da je grad dobio presudu u vezi sa zemljištem "Agroprometa" na Laušu, te da se radi o više čestica po postojećim i važećim zakonima.

"Imovina zemljoradničkih zadruga trebalo je da bude prevedena na lokalne zajednice i u vezi s tim već dugo traje sudski spor, dugi niz godina, u različitim instancama, naprijed i nazad. Sada smo dobili pravosnažnu sudsku presudu u korist grada za dio zemljišta 'Agroprometa', jer 'Agropromet' kao zemljoradnička zadruga ima velike prostore, od Manjače do Verića, uključujući i ovaj prostor na Laušu", rekao je Radojičić.

U daljem postupku, "Agropromet" ima mogućnost da se žali Vrhovnom sudu RS, ali, ako se to desi, dosadašnja praksa ove pravosudne instance govori da bi konačna odluka o tome mogla biti donesena najranije za dvije godine.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Bez struje dvije ulice
Banja Luka

Bez struje dvije ulice

Otvoreno šesto izdanje Zimzograda
Banja Luka

Otvoreno šesto izdanje Zimzograda

Gradu nagrada za brigu o starijima
Banja Luka

Gradu nagrada za brigu o starijima

Najčitanije