Banja Luka

Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene

Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene
Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene

Iz budžeta grada izdvojeno je 1,4 miliona maraka za dodjelu jednokratne pomoći stanovnicima kojima je nakon poplava šteta na stambenom objektu i stvarima procijenjena na više od 7.000 KM, a direktna novčana pomoć biće dodijeljena prema prioritetima koje je odredila Komisija za procjenu štete.

Ovo je u petak saopštio Slobodan Gavranović, gradonačelnik, koji je istakao da je osnovni krijeterijum pri raspodjeli novca materijalna šteta koju su domaćinstva pretrpjela i materijalno stanje, a prednost imaju porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, te socijalno najugrožniji.

"Na pomoć u iznosu od 1.500 KM imaju pravo vlasnici stambenih objekata koji imaju status porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida I i II kategorije, 1.300 KM socijalno najugroženije kategorije, a 1.000 KM ostale ugrožene kategorije stanovništva", istakao je Gavranović.

Podsjetio je da procijenjena šteta na 2.100 domaćinstava ugrožnih majskim poplavama iznosi 21 milion KM, što je mnogo više u odnosu na izdvojena sredstva.

Objasnio je da stanje u budžetu ne dozvoljava veću finansijsku podršku, ali je istakao da je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja ovako pomaže građanima.

Prema njegovim riječima, u posljednjim poplavama dodatno je stradalo preko 600 domaćinstava, od kojih je Komisija zasad popisala 390, a nakon ukupne procjene pod istim uslovima biće razmatrana dodjela pomoći za njih.

"Planirali smo i sanaciju osam stanova u Lazarevu koji su u vlasništvu grada i u kojima stanuju lica slabijeg materijalnog stanja", kaže Gavranović.

Prema njegovim riječima, novac će biti dodijeljen čim domaćinstva koja ispunjavaju uslove Gradskoj upravi dostave potrebnu dokumentaciju koju mogu predati od petka.

Od dokumentacije potrebno je priložiti: kopiju lične karte, kopiju tekućeg računa i uvjerenje o prebivalištu. Porodice poginulih boraca i RVI I i II kategorije treba da prilože i rješenje Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, a korisnici prava socijalne i dječje zaštite rješenje Centra za socijalni rad.

Ljiljana Radovanović, predsjednik Komisije za dodjelu pomoći, pozvala je i podstanare koji su ostvarili pravo na vaučer po osnovu štete da se jave na broj telefona 051/244-575 kako bi preuzeli svoje platne kartice.

Pomažu Vlada RS i prijateljski gradovi

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, kazao je da je posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijeđeno da iz kreditne linije Svjetske banke bude izdvojeno oko dva miliona KM za izgradnju novog mosta u naselju Česma.

Napomenuo je da su pomoć pružili i gradovi partneri Kajzerslautern, Kumanovo i Kranj.

Bespravno izgrađeni objekti na klizištima

U Gradskoj upravi navode da se sanacija klizišta vrši prema hitnim prioritetima.

"Teško je napraviti dugoročni plan za sanaciju svih klizišta, jer negdje se radi samo o eroziji zemljišta, što automatski preskačemo i obilazimo opasnija klizišta. Problem predstavljaju i bespravno izgrađeni objekti koji su izgrađeni na području za koje smo ranije upozorili da postoji opasnost od klizišta", kaže Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije