Banja Luka

Građani ćutali o lokalnoj kasi

Građani ćutali o lokalnoj kasi
Građani ćutali o lokalnoj kasi

Javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta održana je u ponedjeljak naveče u Kulturnom centru Banski dvor, ali malobrojni prisutni građani nisu se javljali za riječ o lokalnoj kasi, dok su uglavnom govorili predsjednici savjeta mjesnih zajednica, ali više o pitanjima iz oblasti komunalnih usluga i rada MZ.

Raspravi je prisustvovalo nekoliko odbornika iz Skupštine grada. Nacrtom rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 128.880.000 KM, u odnosu na prvi rebalans iz jula, sredstva su manja za 2,1 odsto.

Prijedlozi i primjedbe za Nacrt, koji je dostupan na internet stanici Gradske uprave i u mjesnim zajednicama, mogu se dostaviti još danas, a dostavljaju se pisanim putem Odjeljenju za finansije Gradske uprave, kao i elektronskom poštom na adresu primjedbeŽbanjaluka.rs.ba.

"Pad prihoda u toku 2014. godine prouzrokovan je katastrofalnim poplavama koje su dovele do smanjenja privrednih aktivnosti, što je za posljedicu imalo smanjenu realizaciju prihoda od indirektnih poreza, kao i drugih prihoda budžeta", rekla je Branislavka Jovandić, načelnica Odjeljenja za finansije.

Ona je dodala da se prilikom izrade Nacrta rebalansa budžeta vodilo računa da zakonske i već ugovorene obaveze finansiranja potreba Gradske uprave i budžetskih korisnika  budu realizovane  u cijelosti u ovoj godini.

"U okviru Centra za socijalni rad, pozicije 'doznake građanima' uvećane su za 1,9 odsto", navela je Jovandićeva.

Igor Moconja, potpredsjednik  Savjeta MZ Lazarevo II,  rekao je da bi bilo dobro kada bi MZ imale neki okvir s kojim novcem će moći da raspolažu kako bi lakše predložile projekte.

"Po ko zna koji put mnoge stavke se smanjuju, ali naknade za odbornike ostaju neokrnjene godinama", kazao je Moconja.

Neki od prioriteta u naselju Lazarevo  II su izgradnja dječjeg igrališta kod OŠ "Ivan Goran Kovačić", trotoara u ulicama Kraljice Marije i Stojana Jankovića, te kanalizacije u dijelu Ulice Branka Popovića.

Iz JP "Akvana" skrenuli su pažnju na štetu koju su pretrpjeli u toku ljeta, a u rebalansu su previđeni sa povećanjem od 100.000 KM.

"Direktna šteta je 280.000 KM, dok je indirektna mnogo veća jer Gradski olimpijski bazen nije radio, a sezona za otvoreni bazen je bila loša", rekao je Siniša Babić iz JP ''Akvana''.

U toku ove sedmice trebalo bi da bude završena i radna verzija budžeta za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije