Banja Luka

Građani se žale: Na pola prelaza nas dočeka crveno svjetlo

Građani se žale: Na pola prelaza nas dočeka crveno svjetlo
Foto: Jelena Đurđević | Građani se žale: Na pola prelaza nas dočeka crveno svjetlo

BANJALUKA - U posljednje vrijeme sve je više primjedbi pješaka na rad semafora, koji im, kako kažu, ne ostavljaju dovoljno vremena za bez-bjedan prelazak ulice.

Ovo je slučaj i sa semaforom na pješačkom prelazu koji vodi od "Aquane" prema studentskom kampusu, a koji koristi veliki broj studenata.

"Upali se zeleno, zakoračim da pređem, a zeleno već blica, od polovine ulice se već pali crveno", kaže Milan Jožić, student.

Prema riječima stručnjaka, četiri trake na semaforu kod "Aquane" svima otežavaju prelazak preko pješačkog prelaza.

"Trake zbirno široke 12 metara otežavaju prelazak svima, a pogotovo licima sa invaliditetom i osobama kojima je otežano kretanje", ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Prema njegovim riječima, semafor pored kampusa nije jedini na čiji rad građani imaju primjedbe. 

Najviše se žale na semafor kod "Boske", gdje je pješacima na raspolaganju svega 13 sekundi da pređu ulicu, te semafor kod Narodnog pozorišta RS.

Dodaje da je, da bi se izbjegli ovakvi problemi, neophodno izvršiti brojanje pješaka i vozila na određenim mjestima za koja postoje pritužbe na rad semafora te izvršiti korekciju signalnog plana.

U Gradskoj upravi rekli su da je svaki plan rada semafora poseban proračun koji se radi nakon brojanja vozila i pješaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije