Banja Luka

Građani treba da prijave imovinu i plate porez

Građani treba da prijave imovinu i plate porez
Foto: N.N. | Građani treba da prijave imovinu i plate porez

​BANJALUKA - Gradska uprava u ovoj godini pojačaće aktivnosti na povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u namjeri da identifikuje neprijavljenu imovinu i na taj način obezbijedi novac za realizaciju brojnih infrastrukturnih potreba na području gradskih i prigradskih naselja, rekla je Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije.

"Dugoročni cilj je porast prihoda bez povećanja poreskih stopa, odnosno da obezbijedimo da svi obveznici budu upisani u fiskalni registar nepokretnosti i izvršavaju svoje zakonske obaveze, tj. da plaćaju porez na nepokretnosti, koji je izvorni prihod lokalnih zajednica", kazala je Šljivareva i dodala da se ovim porezom finansiraju izgradnja i rekonstrukcija gradske infrastrukture - saobraćajnica, mostova, vodovoda, vrtića, uređenje zelenih površina, održavanje higijene grada i slično. Ona je pozvala sve vlasnike nekretnina koji dosad nisu prijavili svoje nekretnine u fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave da to učine u što kraćem roku.

Dodala je da je grad  pokrenuo pilot projekat "Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti", koji će, između ostalog, podrazumijevati i terensku kontrolu s ciljem identifikovanja neprijavljene imovine.

Prema podacima Odjeljenja za finansije, u prošloj godini je po ovom osnovu naplaćeno 9,5 miliona KM, što je 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije