Banja Luka

Gradnja nove toplane počinje nakon 1. juna?

Gradnja nove toplane počinje nakon 1. juna?
Gradnja nove toplane počinje nakon 1. juna?

BANJALUKA - Javni poziv za podnošenje prijava za osnivanje zajedničkog privrednog društva radi izgradnje i finansiranja novog postrojenja toplane je završen i zasad je podnesena jedna i po ponuda, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik.

"Jedna je kompletna, zapakovana, a druga je samo jedan dopis grupacije iz Slovenije i Srbije koja nas je obavijestila da je zainteresovana, ali da ne može predati kompletnu dokumentaciju", rekao je Radojičić.

Dodao je da će do kraja sedmice sačekati protek roka za dostavu poštom.

"Nakon toga trebalo bi da otvorimo ponude koje stignu i ako se radi o kompletnim ponudama, ući u pregovore sa potencijalnim partnerima, što bi značilo pregovore o osnivanju novog privrednog društva i građenju novog postrojenja na biomasu", kazao je Radojičić.

Dodao je da bi nakon 1. juna mogli biti stvoreni uslovi za početak gradnje nove toplane ukoliko bi dobili odgovarajuću kompletnu ponudu.

"Lokacija je obezbijeđena, a razgovarali smo sa predstavnicima Vlade RS i 'Šuma RS' o obezbjeđivanju energneta, tako da obavljamo niz paralelnih postupaka istovremeno", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, grad za ovu investiciju treba obezbijediti od 10 do 15 miliona KM. Dodao je da bi prelazak na postrojenje na biomasu bio višestruko isplativ.

"Prvenstveno se radi o domaćem resursu. Nemamo potrebe za uvozom, a upotreba energije iz drvne biomase je jedan od najefikasnijih i najpraktičnijih načina proizvodnje energije za grijanje. Održivim korištenjem drvne biomase ostvaruju se brojne opšte, ekološke, ekonomske i socijalne koristi", istakao je Radojičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije