Banja Luka

Hamid Katana vlasnik “Mini zoo-vrta” u Čelincu

Hamid Katana vlasnik “Mini zoo-vrta” u Čelincu
Hamid Katana vlasnik “Mini zoo-vrta” u Čelincu

BANJALULA- Hamid Katana, koji živi na relaciji Banjaluka - Čelinac, uzgojem sitnih životnija bavi se od malih nogu, a po broju životinja koje ima može se reći da je vlasnik malog zoo-vrta.

Golubovi, ukrasne kokoške, nekoliko vrsta pataka, zečevi, fazan, mini-koza, zlatne ribice, smještaj su pronašli u Čelincu, u naselju Miloševo, a o njima Katana pažljivo brine.

Više od pola vijeka, tačnije od 1953. godine, ovaj autoelektričar po zanimanju član je i  Udruženja odgajivača i ljubitelja sitnih životinja "Banjaluka 1952".

"Sitne  životinje uzgajam od kako znam za sebe. Najzahvalnije za držati su patke, kojih sada imam tri vrste, i to mandarinke, pekinške i divlje, i koza, koja može jesti sve osim dobrog dijela biljaka koje za ovu vrstu mogu biti otrovne", priča Katana.

Kaže da životinje koja ima ne treba često da hrani, ali ih treba pregledati i nadzirati kako jedu.

"Tu prođe najmanje dva sata, ali ih ne hranim često i dosta puštam na travu jer je najbolja", dodaje on.

I taman kada pomislite da ste vidjeli sve životinje koje drži, kaže da ima još nešto i otvara neki od objekata koji se protežu oko kuće, a svakako prava rijetkost kokošinjca su crvena jaja.

Ozbiljnost u uzgoju povrđuju i brojna priznanja koja je dobijao na takmičenjima po Evropi, a kaže da ima preko 200 pehara, dok broj zahvalnica ni ne zna.Priča da životinje ne prodaje već ih poklanja, a obilaze ga i znatiželjni, među kojima najviše djeca od prijatelja i poznanika.

Osim sitnih životinja, ovo dvorište krasi i replika tvrđave Kastel, koju Katana izrađuje još od 2006. godine, ali za autentičnost ovog kamenog zdanja potrebno je mnogo vremena.

"Sada je sezona leženja kokoški, pataka, golubova pa ne stižem da radim na Kastelu. Treba još da završim dio koji jako cijenim, a to je  sedmostrana kula. Krov je čekao da bude napravljen šest godina jer nisam imao odgovarajući kamen, a ovo je imitacija šindre i rezan kamen na milimetar i po i debljine i širine", rekao je on.

Uz Kastel, izradio je i repliku kule u Počitelju, kod Mostara, dvorac iz nekog filma kojem se ne sjeća tačnog naziva, te njima planira da ukrasi dvorište.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije