Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XI): Dragan Šajnović- violinista upisan u istoriju

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XI): Dragan Šajnović- violinista upisan u istoriju
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XI): Dragan Šajnović- violinista upisan u istoriju

Dragan Šajnović, profesor violine, dirigent i pisac, ostavio je veliki trag u klasičnoj muzici i muzičkoj pedagogiji u prošlom vijeku, unaprijedivši muzički život Banjaluke, postavši značajan dio njene istorije.

Kao pedagog-profesor violine u banjalučkoj muzičkoj školi Pjevačkog društva "Jedinstvo" počeo je raditi 1935. godine, a jedno vrijeme bio je i direktor ove škole.

"Profesor Šajnović, koji je u ovoj školi predavao violinu, ističe se kao jedan od tri utemeljivača Muzičke škole u Banjaluci, pored profesora Vlade Miloševića, po kojem škola nosi ime, i Drage Bukinac, profesorice klavira", kažu u Muzičkoj školi "Vlado Milošević".

Ističu da je Šajnović rođen 18. oktobra 1907. godine te da je već od ranih godina postao zaljubljenik klasične muzike, a violinu je učio kod Josipa Soukala i Karola Pahora.

Po završetku srednje škole nastavio je studij violine na Konzervatoriju u Ljubljani, gdje je bio od 1928. do 1935. godine.

Kao violinista, javno je počeo da nastupa od 1925. godine na školskim priredbama i zabavama banjalučke Gimnazije i Učiteljske škole.

Svoj solistički koncert, uz učešće brata Vjekoslava Šajnovića i Stojanke Milošević, priredio je kao student Konzervatorija, gdje su  izvođena djela Mozarta, Griega, Paganinia, Vieuxtempsa, Drdle, Haydna i Chopina.

Nakon završetka škole, 1935. godine podučavao je violinu u Muzičkoj školi Pjevačkog društva "Jedinstvo", u kojoj su nastavu držali i Vlado Milošević i Draga Bukinac.

Već 1936. godine bio je direktor Muzičke škole, a ovaj talentovani muzičar je pored toga bio horovođa Hrvatskog pjevačkog društva "Nada" i RKUD "Pelagić", a uz to je radio i u Klubu akademičara Banjaluka (KAB).

"Živo se sjećam njegovog izvođenja 'Srpske igre' od M. Milojevića, na zabavi 'Gajreta' 1936. godine, sa klaviristom Josipom Jiranekom", napisao je svojevremeno akademik Vlado Milošević u jednom svom tekstu.

Jedan od tri utemeljivača Muzičke škole u Banjaluci, pored profesora Vlade Miloševića, po kojem škola nosi ime, i Drage Bukinac, profesorice klavira

Kada je Šajinović otišao u Đevđeliju, gdje je bio nastavnik muzike u Gimnaziji, prestaje da radi i Muzička škola u Banjaluci, jer ni profesor Vlado Milošević nije imao dovoljno vremena za taj posao.

Nakon više premještanja, po povratku u Banjaluku 1949. godine, pa sve do penzionisanja, 1972. godine, radi u Muzičkoj školi kao profesor violine.

Pored toga, u nekoliko perioda bio je direktor Niže i Srednje muzičke škole, a osnovao je i Gudački orkestar Niže muzičke škole, koji je pod njegovim vođstvom 1957. godine, izvodeći Haydnovu "Dječju simfoniju", osvojio drugu nagradu na Prvom jugoslovenskom takmičenju dječje muzike u Sarajevu. Bio je direktor i dirigent Gradskog orkestra te aktivno učestvovao u radu Gudačkog kvarteta Muzičke škole promovišući komornu muziku.

Pored muzike, profesor Šajnović je pisao kritike i prikaze u raznim listovima, a napisao je i knjigu "Muzički život u Banjaluci od austro-ugarske okupacije do Drugog svjetskog rata (1878 - 1941)".

Za svoj dugogodišnji, plodan rad profesor Šajnović je dobio medalju rada povodom Dana Republike 1957. godine, zlatnu medalju rada Saveza kulturno-umjetničkih društava i organizacija BiH, spomen-diplomu, povelju i plaketu za predratni i poslijeratni rad u RKUD "Pelagić".

Profesor Dragan Šajnović preminuo je 20. jula 1985. godine u Banjaluci.

"Profesor Šajnović je poseban dar imao da otkrije i probudi mlade talente, a pored školske nastave praktikovao je i privatne časove bez ikakvog interesa. Ti besplatni privatni časovi su bili neka vrsta njegovog zavjeta koji je sam sebi zadao kada ga je gospodin Josip Soukal, njegov prvi učitelj violine, takođe besplatno učio", istakao je jedan od bivših učenika ovog velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije