Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLI): Đorđe Bukinac

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLI): Đorđe Bukinac
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLI): Đorđe Bukinac

Đorđe Bukinac bio je jedan od najuglednijih stručnih doktora i osnivač Ljekarske komore Vrbaske banovine.

U gradu na Vrbasu posjedovao je svoju ordinaciju koja je jedina u gradu, ali u cijeloj Bosni, bila opremljena rendgen aparatom.

Rođen je 1880. godine u Starom Futogu. Završio je Gimnaziju u Novom Sadu, a medicinu je studirao u Berlinu i Beču, gdje je promovisan u ljekara 1906. godine. Govorio je njemački i djelimično mađarski jezik.

Bio je oženjen Elzom - Jelisavetom (djevojački Fišer), sa kojom je stekao kćerke Olgu i Dragu.

Radno iskustvo

Kao aspirant i sekundarni ljekar radio je u drugoj medicinskoj klinici, državnoj i evangelističkoj bolnici u Beču, a ljekarsku službu u Banjaluci započeo je privatnom praksom. U državnu službu primljen je 1912. godine, kao gradski fizikus - ljekar opšte prakse zadužen za zdravstvenu službu grada. Učestvovao je kao ljekar dobrovoljac u Drugom balkanskom ratu. Prije i poslije Prvog svjetskog rata, pored poslova gradskog fizikusa i privatne prakse, radio je kao ljekar i u Sreskoj bolesničkoj blagajni u Banjaluci, te u ćumurani u Rudniku Lauš.

Dužnost ljekara Samostalne zdravstvene opštine Banjaluka obavljao je tridesetih godina 20. vijeka.

Bio je veoma stručan ljekar, sa velikom reputacijom. Posjedovao je ordinaciju u Pašićevoj ulici broj 1, a zbog rendgen aparata su u njegovu ambulantu svraćali mnogobrojni građani.

Ljekarska komora

Osim što je odgovorno i stručno obavljao posao doktora, Bukinac je bio jedan od osnivača Ljekarske komore Vrbaske banovine, u kojoj je obavljao mnoge funkcije. Ujedno je bio član Upravnog i Nadzornog odbora, potpredsjednik i predsjednik Komore, a krajem 1932. godine i član Odbora Saveza ljekarskih komora Kraljevine Jugoslavije u Beogradu.

Predsjednici Ljekarske komore Vrbaske banovine bili su ugledni banjalučki ljekari: dr Todor Jeremić (1929-1932), dr Ejub Mujezinović (1932-1934), dr Đorđe Bukinac (1934-1938), dr Branko Čubrilović (1938-1941) i dr Pero Stjepanović (1941). Ljekarska komora Vrbaske banovine, kao staleška organizacija, okupljala je sve ljekare iz Vrbaske banovine koja je 1938. brojala 118 članova. Tokom tridesetih godina 20. vijeka ljekarsku službu na području Vrbaske banovine obavljalo je više od 200 ljekara.

Osnivačka sjednica Skupštine Ljekarske komore Vrbaske banovine održana je 1929. godine, a posljednja redovna godišnja sjednica 1941. u dvorani Higijenskog zavoda u Banjaluci. Na  redovnim godišnjim sjednicama Skupštine Ljekarske komore Vrbaske banovine Bukinac je s ostalim članovima Komore diskutovao o poslovnom redu, izboru rukovodstva, budžetu, visini članarine, izdavanju stručnog časopisa, zakonima, pravilnicima i uredbama iz oblasti zdravstva, bolestima, osnivanju bolnica, načinu ubiranja doprinosa za smrtne slučajeve, nekolegijalnom ponašanju ljekara prema ljekarima, odnosu ljekara i apotekara, sporednoj ljekarskoj službi, nazivu ljekara specijaliste, itd.

Komora je donosila rezolucije protiv zakona i propisa koji su išli na štetu ljekara i zdravstvene službe Vrbaske banovine, a njeni članovi su bili aktivni u radu Saveza ljekarskih komora Kraljevine Jugoslavije u Beogradu. Ljekarska komora Vrbaske banovine je sarađivala sa svim ljekarskim komorama u Kraljevini Jugoslaviji.

Povratak Vrbasu

Bojan Stojnić, pomoćnik direktora Arhiva RS, rekao je da je Bukinac za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio veoma angažovan u političkom i društvenom životu Banjaluke.

"Pored svega toga, bio je član Banskog sanitetskog savjeta u Banjaluci, član Upravnog odbora Udruženja opštinskih službenika u Banjaluci i jedan od osnivača Rotari kluba i Srpskog kulturnog kluba u Banjaluci. Iz državne službe otpušten je 1941. godine, a ustaše su ga uhvatile i deportovale u koncentracioni logor 'Jasenovac'. Iz logora ga je izvukla žena Njemica. Ostatak rata proveo je u izbjeglištvu u Beogradu", istakao je Stojnić.

Nakon Drugog svjetskog rata vratio se u Banjaluku, gdje je radio kao gradski samostalni referent u Gradskom narodnom odboru Banjaluka, ali i kao ljekar u ambulantno-polikliničkoj ustanovi. Umro je u Banjaluci 1953. godine.

Trobroj "Glasnika"

Ljekarska komora Vrbaske banovine izdavala je stručno i staleško glasilo pod nazivom "Glasnik Ljekarske komore Vrbaske banovine".

Prvi, a vjerovatno i jedini broj ovog časopisa izašao je kao trobroj u martu 1930. godine.

Izdavač časopisa, u ime Ljekarske komore Vrbaske banovine, bio je dr Todor Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije