Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLV): Slavko Podgorelec

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLV): Slavko Podgorelec
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLV): Slavko Podgorelec

Slavko Podgorelec, književnik, novinar i radio-voditelj, autor je i više knjiga koje afirmišu suživot ljudi u BiH te nosilac značajnih novinarskih nagrada, između ostalog, i "Zlatnog grba Banjaluke" s poveljom za ostvarenja u novinarstvu i publicistici.

Rođen je u Zagrebu 1951. godine, a školovao se u Banjaluci, gdje je ostvario zapaženu profesionalnu karijeru.

Istraživač istorije

Ovaj publicista za sebe je govorio da je zaljubljenik u prošlost, te je više od 35 godina tragao o istoriji Banjaluke.

Počeo je kao novinar u Radio Banjaluci, zatim je više decenija bio dopisnik zagrebačkog "Večernjeg lista" i sarađivao u brojnim jugoslovenskim časopisima i radio i TV stanicama.

Uređivao je listove "Novi prelom" i "Reporter", a posljednjih deset godina bio je zaposlen u Radio-televiziji Republike Srpske, kao autor dokumentarnog radio-serijala "Medaljoni u vremenu" i urednik.

U "Medaljonima u vremenu" je istraživao istoriju Banjaluke od 1978. godine.

Serijal je počeo da emituje 2004. godine, a povodom obilježavanja 500. emisije, u maju 2014. godine, rekao je: "Kada sam 2004. godine ušao u dokumentarni serijal našega radija zamišljao sam stotinak emisija, a onda sve se otelo kontroli i napravih 500 emisija", izjavio je tada Podgorelec.

"Medaljonima u vremenu" promovisao je i Skandinaviju, gdje je gostovao na poziv Saveza Banjalučana Švedske.

Jubilej za sijalicu

Istraživanjem prošlosti došao je do podatka da su prvu električnu sijalicu u Banjaluci upalili sveštenici u Trapistima 1899. godine, a u Zagrebu osam godina poslije - 1907. godine, te je inicirao javno obilježavanje 110. godišnjice paljenja električne sijalice.

Putem "Sarajevskog cvjetnika" saznao je da je Banjaluka imala i javnu rasvjetu, petrolejske fenjere, prije Sarajeva.

"Čeprkajući po prošlosti otkrio sam da je Banjaluka 1617. otvorila prvu kafanu, a Pariz 54 godine kasnije - 1671, dok je Beč za Banjalukom kasnio 66 godina; saznao sam i da smo prvi na Balkanu sagradili hidrocentralu... Istraživao sam, na primjer, istorijat javnih kuća (kupleraja) banjalučkih i došao do fascinantnih saznanja. 'Crvena lampa' je prije Drugog svjetskog rata bila kupleraj, za vrijeme rata - policijska stanica, poslije rata - kožno-venerična bolnica, nešto kasnije - aeroklub", rekao je svojevremeno Podgorelec.

Ovaj neumorni tragalac za činjenicama iz prošlosti grada na Vrbasu preminuo je 7. januara ove godine u 64. godini. Kolege ga pamte kao jedinstvenog novinara i majstora metafore, potpuno posvećenog svom pozivu.

Saradnik "Orfeja"

Detalja o životu Slavka Podgorelca je mnogo, a jedan od njih zapisao je Mišo Vidović, novinar i Slavkov prijatelj, u "Banjalučkoj razlednici: Ekskluziva Orfeja", časopisa učenika Gimnazije i Saveza omladine.

Podgorelec je bio saradnik u ovom časopisu, a pred sam zemljotres uradio je intervju s Akramom Abdelom Rahimom Jalladom - članom Al Fataha, te je spasavao odštampan časopis iz prostorija škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije