Banja Luka

Istočni tranzit biće spojen u februaru

Istočni tranzit biće spojen u februaru
Foto: N.N. | Istočni tranzit biće spojen u februaru

BANJALUKA - Nakon tri decenije problem nezavršenog dijela istočnog tranzita, koji spaja dva velika naselja Starčevicu i Obilićevo, u februaru bi trebalo da bude riješen, jer je juče počelo njegovo spajanje, odnosno nastavak Bulevara Desanke Maksimović prema Krfskoj ulici.

Početak radova ozvaničili su gradonačelnik Igor Radojičić i Nenad Nešić, v.d. direktora JP "Putevi RS".

Radojičić je podsjetio da su istočni i zapadni tranzit nekad bili planirani kao obilaznice oko Banjaluke, ali da su to danas praktično gradske saobraćajnice.

"Poslije izgradnje ove dionice slijedi nam još dosta posla - da se završi ova dionica iza stadiona FK Naprijed i da se preko Zelenog mosta spoje istočni i zapadni tranzit", kazao je Radojičić.

Dodao je da je u toku izrada projekta novog Zelenog mosta, te da je plan da se počne graditi iduće godine.

"Tražićemo eksterna sredstva za početak izgradnje novog mosta u narednoj godini, a takođe je u planu gradnja kružnog toka kod Policijske uprave, tako da bi time bio ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada", kazao je Radojičić.

Nešić je pojasnio da je predmetna trasa dionice istočnog tranzita, dužine oko 440 metara, planirana sa dvije kolovozne trake pojedinačne širine tri i po metra za svaki smjer vožnje, odnosno ukupne širine 14 metara.

"Vrijednost radova na ovom projektu je 805.000 maraka. Kada se završi i kružna raskrsnica kod Rebrovačkog mosta, dobićemo sigurniji i brži saobraćaj u ovom dijelu grada", istakao je Nešić.

Projektnom dokumentacijom predviđeno je da se na tom dijelu izgrade obostrane biciklističke staze širine dva metra i 25 centimetara, kao i obostrane pješačke staze širine dva metra, te obostrani zaštitni zeleni pojas širine tri metra. Takođe, biće zasađeno 115 sadnica javorolisnog platana na bočnim zelenim pojasima.

Predrag Đajić, predsjednik Savjeta MZ Starčevica, kazao je da je spajanje istočnog tranzita veoma značajno za mještane Starčevice, ali i Obilićeva, jer će u značajnoj mjeri biti rasterećene saobraćajnice kada su najveće gužve.

Oliver Gačić, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 1, istakao je da su mještani dugo čekali radove i da se to tiče svih stanovnika ne samo ova dva naselja.

Investitor ovog projekta su preduzeće "Putevi RS" i grad, a izvođač radova "MG Mind" ima rok od 90 radnih dana za završetak posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije