Banjaluka

Koaliciji »Zajedno za Banjaluku« prijeti raspad

Koaliciji »Zajedno za Banjaluku« prijeti raspad
Uroš Vukić - 13.05.2012 20:00

BANJALUKA - Ako SDS ne podrži Srđana Praštala (na slici) kao zajedničkog kandidata opozicionih partija za gradonačelnika Banjaluke, koaliciji "Zajedno za Banjaluku", samo mjesec dana nakon što je formirana, prijeti raspad.

"SDS je ključ. Ukoliko ne podrže zajedničkog kandidata, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, jer samo ujedinjeni možemo poraziti aktuelnu vlast u Banjaluci", kazao je Branislav Borenović, predsjednik Gradskog odbora PDP-a.

Sa druge strane, u SDS-u kažu da koalicija "Zajedno za Banjaluku" i ne postoji, jer još nije zvanično usvojena, ali se slažu da će ona zaživjeti ukoliko sve stranke podrže zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

"Za sada imamo dva kandidata, a to su Nenad Stevandić i Srđan Praštalo. Primićemo Praštala da vidimo kakav program ima, ali vrlo je čudno da niti jedna stranka nije razgovarala s njim, a neki ga čak i ne poznaju. Bliže nam je da zastupamo Stevandića, ali to ne isključuje jedno drugo", kazao je Đorđe Umićević, predsjednik Gradskog odbora SDS-a.

Ukoliko ne podrže Praštala, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, kaže Borenović

Na pitanje da li će SDS podržati Praštala, Umićević kaže da ne zna, te da se oko zajedničkog kandidata "igra vrlo čudna igra kako ne bi prošao najjači kandidat".

U ostalim partijama okupljenim oko koalicije "Zajedno za Banjaluku", takođe tvrde da je sudbina ove koalicije koju čine DP, SNS, PDP, SDS, SRS RS, NSP i NDS u rukama SDS-a. U ovim partijama kažu da je tokom svih pregovora oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika SDS uvijek potencirao Stevandića. Takođe, u većini opozicionih partija ističu da se preko kandidata za gradonačelnika Banjaluke u SDS-u rješavaju unutarstranačka pitanja koja nisu baš jasna kada je u pitanju odnos Gradskog odbora i centrale ove stranke.

"Jedini koji opstruiše opoziciju je SDS i oni ništa drugo ne nude osim jednoga. Nažalost, budućnost grada Banjaluke u ovom momentu je u rukama SDS-a, a ako ne bude zajedničkog kandidata, biće proglašeni za glavnog krivca i moraće da snose veliki dio odgovornosti", kazao je Vladimir Mirošljević, predsjednik Gradskog odbora DP-a u Banjaluci.

On ističe da je za DP svaki zajednički kandidat za gradonačelnika Banjaluke protiv "crvenih", prihvatljiv, pogotovo što taj kandidat postoji jer je vrlo malo ljudi koji se smiju upustiti u tu borbu.   

U DP-u kažu da će, ukoliko ne bude podržen zajednički kandidat, oni ići samostalno sa svojim, a to će biti predsjednik ove partije Dragan Čavić.

"Ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog kandidata, SDS može imati svoga predstavnika, ali će onda u DP-u imati najvećeg neprijatelja na izborima, jer će DP sve svoje resurse usmjeriti prema SNSD-u i prema SDS-u, jer ukoliko ne prihvate zajedničkog kandidata, vidljivo je da kolaboriraju sa SNSD-om", naglašava Mirošljević.

U DP-u kažu da će predložiti Čavića za kandidata ako propadne prijedlog za Praštala

Podsjećanja radi, koalicija "Zajedno za Banjaluku", koju čine DP, SDS, PDP, SRS RS, NDS, SNS i NSP, okupila se početkom aprila s ciljem da se ujedine i predlože zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Nakon toga SDS samoinicijativno i bez dogovora sa ostalim partijama predlaže Stevandića, kojeg ostale opozicione partije nisu željele prihvatiti. Na posljednjem sastanku opozicije predložen je Srđan Praštalo, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" i ove sedmice o njemu bi trebalo da se izjasne sve partije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Šteta na bazenu oko 400.000 KM

  20.08.2014 19:53 - Ljiljana Radić

  Šteta na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) pričinjena u poplavama je oko 400.000 KM, od čega je 300.000 KM direktne štete na opremi i objektu, dok je indirektna šteta ovog preduzeća oko 100.000 KM.

 • U Banjaluci padao led veličine oraha

  20.08.2014 19:33 - N.N.

  BANJALUKA - Jako nevrijeme praćeno kišom i gradom pogodilo je Banjaluku večeras oko 19:20 časova.

  Foto
 • Bube okupirale Banjaluku

  19.08.2014 18:08 - Nikola Vidačković

  Zbog poremećene klime, visoke vlažnosti i niskih temperatura za ovo doba godine, prethodnih dana više vrsta insekata okupiralo je grad i okolinu.

 • Zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć predati do petka

  19.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Građani Banjaluke kojima je šteta od poplava na stambenom objektu i stvarima procijenjena u iznosu većem od 7.000 KM, mogu predati zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći do petka, 22. avgusta.

 • Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put

  18.08.2014 18:58 - Nikola Vidačković

  Petočlana porodica Marić iz Dragočaja u noći između 16. i 17. avgusta poplavljena je treći put ove godine. Da nesreća ne bira, govori i podatak da niko od ukućana, od kojih je dvoje bolesno, nije zaposlen, te da žive od sezonskih i poslova koje su obavljali traktorom i nešto socijalne pomoći koje dobijaju.

 • U Dragočaju poplavljeno 12 kuća

  18.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Na području banjalučke Mjesne zajednice Dragočaj prilikom izlivanja rječice Dragočajke poplavljeno je 12 kuća i devet poslovnih objekata, a voda je ušla u 80 dvorišta, rekla je Srni zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

 • Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju

  17.08.2014 20:00 - Nikola Vidačković

  BANJALUKA - Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

 • Više naselja bez struje

  17.08.2014 19:12 - Jasna Dragojević

  Zbog izvođenja radova na elektromreži struje sutra neće biti od 7.30 do 15 časova u dijelovima naselja Karanovac, Ljubačevo, Novoselija, Memići, Javorani, Tisovac i Bastasi. Dijelovi naselja Drakulić i Motike bez struje će biti od 8.30 do 10.30, te dio Ulice Mlađe Ćusića.

 • Traže obilježavanje staza za bicikliste

  17.08.2014 19:11 - Jasna Dragojević

  Građani su na sajtu Gradske uprave zatražili da obilježe biciklističke staze u Bulevaru srpske vojske, na dijelu od Ulice Trive Amelice do Ulice olimpijskih pobjednika i postavljanje pješačkog prelaza na odvajanju za "Mercator".

 • Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIX): Don Guido del Mestri

  17.08.2014 18:13 - Jasna Dragojević

  Don Guido del Mestri je prvi banjalučki i bosanskohercegovački kardinal, rođen u Banjaluci, a u njegovoj karijeri je zabilježeno da je u diplomatskoj službi Vatikana djelovao pune 44 godine.

 • Kiša ponovo izazvala poplave u Banjaluci

  17.08.2014 12:03 - Srna

  BANJALUKA- Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

  Foto
 • Zimski red vožnje u javnom prevozu

  16.08.2014 18:44 - N.N.

  BANjALUKA - Od ponedjeljka, 18. avgusta, na snagu će stupiti zimski režim održavanja redova vožnje u javnom gradskom i prigradskom prevozu, navedeno je iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

 • Sanacija bazena do polovine septembra

  16.08.2014 16:05 - N.N.

  BANJALUKA - Na Gradskom olimpijskom bazenu u toku je procjena štete i čišćenje suterena, koji je uništen u posljednjim poplavama, zbog čega on neće raditi do polovine septembra. Šef marketinga i prodaje Akvane Borivoj Jevđenić rekao je da šteta koju su nedavno počinile poplave još nije procijenjena.

 • Otvoreno prvenstvo u boćanju

  15.08.2014 20:43 - Srna

  BANJALUKA - U Centru "Zaštiti me" u Banjaluci večeras je otvoreno prvenstvo BiH u boćanju u okviru ljetnog sportskog kampa za djecu sa posebnim potrebama, na kojem učestvuje 18 ekipa.

 • Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene

  15.08.2014 18:38 - Ljiljana Radić

  Iz budžeta grada izdvojeno je 1,4 miliona maraka za dodjelu jednokratne pomoći stanovnicima kojima je nakon poplava šteta na stambenom objektu i stvarima procijenjena na više od 7.000 KM, a direktna novčana pomoć biće dodijeljena prema prioritetima koje je odredila Komisija za procjenu štete.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner