Koaliciji »Zajedno za Banjaluku« prijeti raspad

Uroš Vukić - 13.05.2012 20:00
Koaliciji »Zajedno za Banjaluku« prijeti raspad

BANJALUKA - Ako SDS ne podrži Srđana Praštala (na slici) kao zajedničkog kandidata opozicionih partija za gradonačelnika Banjaluke, koaliciji "Zajedno za Banjaluku", samo mjesec dana nakon što je formirana, prijeti raspad.

"SDS je ključ. Ukoliko ne podrže zajedničkog kandidata, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, jer samo ujedinjeni možemo poraziti aktuelnu vlast u Banjaluci", kazao je Branislav Borenović, predsjednik Gradskog odbora PDP-a.

Sa druge strane, u SDS-u kažu da koalicija "Zajedno za Banjaluku" i ne postoji, jer još nije zvanično usvojena, ali se slažu da će ona zaživjeti ukoliko sve stranke podrže zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

"Za sada imamo dva kandidata, a to su Nenad Stevandić i Srđan Praštalo. Primićemo Praštala da vidimo kakav program ima, ali vrlo je čudno da niti jedna stranka nije razgovarala s njim, a neki ga čak i ne poznaju. Bliže nam je da zastupamo Stevandića, ali to ne isključuje jedno drugo", kazao je Đorđe Umićević, predsjednik Gradskog odbora SDS-a.

Ukoliko ne podrže Praštala, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, kaže Borenović

Na pitanje da li će SDS podržati Praštala, Umićević kaže da ne zna, te da se oko zajedničkog kandidata "igra vrlo čudna igra kako ne bi prošao najjači kandidat".

U ostalim partijama okupljenim oko koalicije "Zajedno za Banjaluku", takođe tvrde da je sudbina ove koalicije koju čine DP, SNS, PDP, SDS, SRS RS, NSP i NDS u rukama SDS-a. U ovim partijama kažu da je tokom svih pregovora oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika SDS uvijek potencirao Stevandića. Takođe, u većini opozicionih partija ističu da se preko kandidata za gradonačelnika Banjaluke u SDS-u rješavaju unutarstranačka pitanja koja nisu baš jasna kada je u pitanju odnos Gradskog odbora i centrale ove stranke.

"Jedini koji opstruiše opoziciju je SDS i oni ništa drugo ne nude osim jednoga. Nažalost, budućnost grada Banjaluke u ovom momentu je u rukama SDS-a, a ako ne bude zajedničkog kandidata, biće proglašeni za glavnog krivca i moraće da snose veliki dio odgovornosti", kazao je Vladimir Mirošljević, predsjednik Gradskog odbora DP-a u Banjaluci.

On ističe da je za DP svaki zajednički kandidat za gradonačelnika Banjaluke protiv "crvenih", prihvatljiv, pogotovo što taj kandidat postoji jer je vrlo malo ljudi koji se smiju upustiti u tu borbu.   

U DP-u kažu da će, ukoliko ne bude podržen zajednički kandidat, oni ići samostalno sa svojim, a to će biti predsjednik ove partije Dragan Čavić.

"Ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog kandidata, SDS može imati svoga predstavnika, ali će onda u DP-u imati najvećeg neprijatelja na izborima, jer će DP sve svoje resurse usmjeriti prema SNSD-u i prema SDS-u, jer ukoliko ne prihvate zajedničkog kandidata, vidljivo je da kolaboriraju sa SNSD-om", naglašava Mirošljević.

U DP-u kažu da će predložiti Čavića za kandidata ako propadne prijedlog za Praštala

Podsjećanja radi, koalicija "Zajedno za Banjaluku", koju čine DP, SDS, PDP, SRS RS, NDS, SNS i NSP, okupila se početkom aprila s ciljem da se ujedine i predlože zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Nakon toga SDS samoinicijativno i bez dogovora sa ostalim partijama predlaže Stevandića, kojeg ostale opozicione partije nisu željele prihvatiti. Na posljednjem sastanku opozicije predložen je Srđan Praštalo, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" i ove sedmice o njemu bi trebalo da se izjasne sve partije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Rekavice i Motike bez struje

  21.04.2015 08:00 - B.P.

  BANJALUKA - Zbog izvođenja radova na elektromreži danas od osam do 16 časova struje neće imati dio naselja Gligorići, a od devet do 15 dijelovi naselja Ruišta, Rekavice, Mišići, Blagojevići, Grujići i Kasipovići.

 • Sakupljeno 430 tona otpada

  20.04.2015 21:34 - D. Miljić

  BANJALUKA - U proljećnoj akciji čišćenja i uređenja grada prikupljeno je 430 tona otpada, od čega je u gradskim naseljima sakupljeno 300 tona, a u seoskim 130.

 • Etno selo dovodi turiste iz svijeta

  20.04.2015 21:20 - Jasna Dragojević

  BANJALUKA - U Ljubačevu je zvanično otvoreno etno selo muzej "Ljubačke doline", a već za pet dana grupa turista i novinara iz Poljske će slike ovog kraja i grada poslati u svijet.

 • Jaćimović: Semafor će izazvati probleme

  20.04.2015 20:26 - J. Dragojević

  BANJALUKA - Na raskrsnici ulica Slobodana Jovanovića, Srpskih pilota i Pave Radana u Novoj varoši počela je priprema za postavljanje semafora, iako nisu izvršene dodatne analize, kako je bilo najavljeno iz Gradske uprave.

 • Košenje trave po planu

  20.04.2015 20:11 - D.M.

  BANJALUKA - Radnici preduzeća "Tamaris" počeli su sa košenjem trave u parkovima, u užem centru grada Banjaluka, a idućih dana košenje trave planirano je duž svih važnijih saobraćajnica.

 • Počinje naplata parkiranja kod Malpreha

  20.04.2015 18:09 - N.N.

  BANJALUKA - Odsjek za parking i garaže Gradske uprave grada Banjaluka počeće da od utorka, 21. aprila, naplaćuje parking na parkiralištu Vidovdanska-Malpreh.

 • Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (LIII): Slobodan Dragaš

  19.04.2015 21:29 - Biljana Popović

  Slobodan Dragaš, veliki umjetnik, vajar, osnivač likovne i vajarske kolonije "Krupa na Vrbasu", tvorac reljefa na RK "Boska", rođen je 1957. godine u Banjaluci.

 • Hiljadu Banjalučana zajedno pješačilo

  19.04.2015 16:52 - D.M.

  Povodom obilježavanja Dana grada danas je održana manifestacija "Banjalučka transverzala" u organizaciji Planinarskog društva Kozara.

 • Naplaćeno 50.610 maraka kazni

  19.04.2015 14:01 - N.N.

  BANJALUKA - Odjeljenje za inspekcijske poslove obavilo je tokom marta 1.672 kontrole, a izdalo 61 prekršajni nalog na osnovu kojeg su izrečene novčane kazne od 50.610 KM.

 • Nasip popustio pred erozijom tla

  19.04.2015 13:45 - N.N.

  BANJALUKA - Sanacija nasipa uz rijeku Vrbas u naselju Kumsale, koji je popustio prilikom prošlogodišnjih poplava, a nastavio da se urušava tokom protekle godine, počela je u petak.

 • Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

  19.04.2015 13:17 - N.N.

  Zbog održavanja Međunarodne bickilističke trke Beograd – Banjaluka, u nedjelju, u vremenu od 13.00 do 17.30 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana (zgrada "Ekvatora") do Ulice Mladena Stojanovića i u Ulici Mladena Stojanovića.

 • Spasilački timovi na jednom mjestu

  18.04.2015 12:12 - Nikola Vidačković

  Regionalni centar za obuku i spasavanje, koji obuhvata sve vrste spasilačkih timova, od ronilačkih klubova do gorskih službi, zvanično je počeo s radom u Banjaluci.

 • Izvještaj o radu Centra osporen

  17.04.2015 21:42 - Dajana Miljić

  Izvještaj o poslovanju Centra za socijalni rad za 2014. godinu nije u petak, tokom nastavka 31. sjednice Skupštine grada, dobio potrebnu većinu.

 • Etno-selo Ljubačevo otvara vrata

  17.04.2015 20:14 - L.Dž.

  Prvo autohtono etno-selo - muzej "Ljubačka dolina" svečano će u ponedjeljak, 20. aprila, u 11 časova biti otvoreno u ljubačevskom domaćinstvu vlasnika Nedeljka Brankovića.

 • Namještaj Dječijem domu

  17.04.2015 09:49 - N.V.

  BANJALUKA - Mikrokreditno društvo "Mikrofin" juče je doniralo Dječijem domu "Rada Vranješević" opremu u vijednosti od 4.500 KM.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.