Banja Luka

Koaliciji "Zajedno za Banjaluku" prijeti raspad

Koaliciji "Zajedno za Banjaluku"  prijeti raspad
Koaliciji "Zajedno za Banjaluku" prijeti raspad

BANJALUKA - Ako SDS ne podrži Srđana Praštala (na slici) kao zajedničkog kandidata opozicionih partija za gradonačelnika Banjaluke, koaliciji "Zajedno za Banjaluku", samo mjesec dana nakon što je formirana, prijeti raspad.

"SDS je ključ. Ukoliko ne podrže zajedničkog kandidata, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, jer samo ujedinjeni možemo poraziti aktuelnu vlast u Banjaluci", kazao je Branislav Borenović, predsjednik Gradskog odbora PDP-a.

Sa druge strane, u SDS-u kažu da koalicija "Zajedno za Banjaluku" i ne postoji, jer još nije zvanično usvojena, ali se slažu da će ona zaživjeti ukoliko sve stranke podrže zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

"Za sada imamo dva kandidata, a to su Nenad Stevandić i Srđan Praštalo. Primićemo Praštala da vidimo kakav program ima, ali vrlo je čudno da niti jedna stranka nije razgovarala s njim, a neki ga čak i ne poznaju. Bliže nam je da zastupamo Stevandića, ali to ne isključuje jedno drugo", kazao je Đorđe Umićević, predsjednik Gradskog odbora SDS-a.

Ukoliko ne podrže Praštala, koalicija će se vjerovatno raspasti i time će dati direktnu podršku SNSD-u, kaže Borenović

Na pitanje da li će SDS podržati Praštala, Umićević kaže da ne zna, te da se oko zajedničkog kandidata "igra vrlo čudna igra kako ne bi prošao najjači kandidat".

U ostalim partijama okupljenim oko koalicije "Zajedno za Banjaluku", takođe tvrde da je sudbina ove koalicije koju čine DP, SNS, PDP, SDS, SRS RS, NSP i NDS u rukama SDS-a. U ovim partijama kažu da je tokom svih pregovora oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika SDS uvijek potencirao Stevandića. Takođe, u većini opozicionih partija ističu da se preko kandidata za gradonačelnika Banjaluke u SDS-u rješavaju unutarstranačka pitanja koja nisu baš jasna kada je u pitanju odnos Gradskog odbora i centrale ove stranke.

"Jedini koji opstruiše opoziciju je SDS i oni ništa drugo ne nude osim jednoga. Nažalost, budućnost grada Banjaluke u ovom momentu je u rukama SDS-a, a ako ne bude zajedničkog kandidata, biće proglašeni za glavnog krivca i moraće da snose veliki dio odgovornosti", kazao je Vladimir Mirošljević, predsjednik Gradskog odbora DP-a u Banjaluci.

On ističe da je za DP svaki zajednički kandidat za gradonačelnika Banjaluke protiv "crvenih", prihvatljiv, pogotovo što taj kandidat postoji jer je vrlo malo ljudi koji se smiju upustiti u tu borbu.   

U DP-u kažu da će, ukoliko ne bude podržen zajednički kandidat, oni ići samostalno sa svojim, a to će biti predsjednik ove partije Dragan Čavić.

"Ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog kandidata, SDS može imati svoga predstavnika, ali će onda u DP-u imati najvećeg neprijatelja na izborima, jer će DP sve svoje resurse usmjeriti prema SNSD-u i prema SDS-u, jer ukoliko ne prihvate zajedničkog kandidata, vidljivo je da kolaboriraju sa SNSD-om", naglašava Mirošljević.

U DP-u kažu da će predložiti Čavića za kandidata ako propadne prijedlog za Praštala

Podsjećanja radi, koalicija "Zajedno za Banjaluku", koju čine DP, SDS, PDP, SRS RS, NDS, SNS i NSP, okupila se početkom aprila s ciljem da se ujedine i predlože zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Nakon toga SDS samoinicijativno i bez dogovora sa ostalim partijama predlaže Stevandića, kojeg ostale opozicione partije nisu željele prihvatiti. Na posljednjem sastanku opozicije predložen je Srđan Praštalo, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" i ove sedmice o njemu bi trebalo da se izjasne sve partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije