Banjaluka

Kompanija »Grand trejd« apeluje na razumijevanje

Kompanija »Grand trejd« apeluje na razumijevanje
Srna - 30.05.2012 22:28

BANJALUKA - Kompanija "Grand trejd" saopštila je da posluje u potpunosti u skladu sa zakonom i apelovala na razumijevanje u vezi sa planiranom izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa u Banjaluci, zbog čega je protestovalo više stotina Banjalučana.

Reagujući na okupljanja građana u Banjaluci, koji protestuju zbog planirane izgradnje objekta u parku ispred preduzeća "Medicinska elektronika", iz ove kompanije napominju da poštuju pravo građana na slobodu javnog okupljanja i iznošenja javnog mišljenja, te apeluju na razumijevanje u prilog pozitivnih aspekata investiranja i razvoja urbane slike grada.

U saopštenju kompanije se navodi da će taj objekat biti višestruko koristan za lokalnu zajednicu i za građane.

Iz kompanije napominju da od prvog dana posluju u potpunosti u skladu sa zakonom, te da je tako bilo i u slučaju kupovine zemljišta na kojem će ovaj objekat biti izgrađen i dobijanja građevinske dozvole.

U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u avgustu 2011. izdalo, a 3. maja ove godine donijelo rješenje kojim se kompaniji "Grand trejd" daje odobrenje za građenje i izgradnju podzemnih etaža, kao prve faze izgradnje ovog kompleksa.

"U postupku izdavanja ovog rješenja dostavili smo svu zakonom propisanu dokumentaciju i saglasnosti. Prema ovom rješenju, investitor je bio dužan prije otpočinjanja radova da podnese zahtjev opštinskom organu uprave nadležnom za poslove urbanizma, kao i da obavijesti urbanističko-građevinsku inspekciju o otpočinjanju radova, najkasnije osam dana pred početak, što je kompanija uradila u potpunosti poštujući zakon", navodi se u saopštenju.

Više stotina građana protestovalo je juče i danas u Banjaluci, izražavajući nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, uništavanja posljednje zelene površine u gradu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je povodom protesta da ta lokacija nije park već neizgrađena površina, odnosno travnjak.

"Moramo imati na umu da to nije uređena javna površina. Imamo mi takvih ledina po Banjaluci koliko hoćete", rekao je on.

Napomenuo je i da se u Banjaluci ništa ne može graditi ako nije u skladu sa regulacionim planom, ako se ne posjeduje vlasništvo nad zemljištem, ako nisu plaćene gradu obaveze, kao ni bez građevinske dozvole.

Građevinska kompanija "Grand trejd" počela je tokom vikenda radove na zelenoj površini ispred zgrade preduzeća "Medicinska elektronika", na kojoj bi na 30.000 metara kvadratnih trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Sve manje građana donira hljeb

  26.08.2014 21:03 - B. Popović

  BANJALUKA - Iako i u ova teška vremena građani i dalje podržavaju razne akcije pekara, kojima nastoje kupiti hljeb za ugroženo stanovništvo, pekari naglašavaju da su količine prikupljenog hljeba u opadanju.

 • Kočićev vijenac dobio kotlovnicu

  26.08.2014 19:37 - Ljiljana Radić

  Oprema za instalaciju prve od dvije periferne kotlovnice, kojima će biti poboljšan sistem snabdijevanja toplotnom energijom, juče je stigla u naselje Kočićev vijenac.

 • U srijedu bez vode nekoliko naselja

  26.08.2014 18:39 - J.D.

  Naselja Pavlovac, Saračica te dio naselja Motike sutra u periodu od osam do 20 časova neće imati vode.

 • Tunjice bez struje

  26.08.2014 18:32 - J.D.

  Zbog izvođenja radova na elektromreži struje od 7.30 do 15 časova u srijedu neće biti u dijelovima naselja Kremenovići, Borkovići, Tamburići, Stjepanovići i Slavićka. Dijelovi naselja Srpski Milanovac i Tunjice bez struje će biti od osam do 16 časova. Od 9.30 do 17.30 struje neće imati dijelovi naselja Verići, Talići i Bistrica.

 • Manje klizište u Karanovcu

  26.08.2014 18:12 - J.D.

  U mjesnoj zajednici Karanovac već drugi put na magistralnom putu M-16 nastalo je klizište, ali zasad nema smetnji u odvijanju saobraćaja.

 • Izlet na Zelengoru

  26.08.2014 18:11 - LJ.R.

  BANJALUKA - Planinarsko-alpinistički klub "Summit" organizuje trodnevni izlet na planinu Zelengoru od petka do nedjelje.

 • Kurs digitalne fotografije

  26.08.2014 18:01 - LJ.R.

  "Art centar" organizuje radionicu digitalne fotografije od 15. septembra u Ulici Skendera Kulenovića 67, a koja će trajati dva mjeseca.

 • Stigla oprema za perifernu kotlovnicu u Kočićevom Vijencu

  26.08.2014 17:09 - Srna

  BANJALUKA - Oprema za instalaciju prve od ukupno dvije periferne kotlovnice, kojima će se poboljšati sistem snabdijevanja toplotnom energijom, danas je stigla u banjalučko naselje Kočićev Vijenac.

 • Banjalučanin odspavao pred Centrom za socijalni rad

  26.08.2014 11:02 - N.N.

  Jedan Banjalučanin juče je krevet zamijenio pločnikom ispred ulaza u Centar za socijalni rad u Banjaluci.

  Foto
 • Više naselja i ulica bez struje

  25.08.2014 18:57 - B.P.

  Zbog izvođenja radova na elektromreži danas od 7.30 do 12 časova struje neće imati dijelovi naselja Karanovac, Jagare, Bastasi, Javorani i Memići.

 • Većina poslovnih prostora u Banjaluci prazna

  25.08.2014 18:51 - Slađa Tepić

  Cijene iznajmljivanja i prodaje poslovnih prostora svake godine sve su niže, ali i pored toga rijetko ko se odlučuje na ovakav vid investicije.

 • Most u Karanovcu čeka na vađenje

  25.08.2014 17:55 - Ljiljana Radić

  Most u naselju Karanovac koji je porušen u majskim poplavama još čeka da bude izvađen iz vodotoka, a kako nezvanično saznajemo, željeznu konstukciju vade građani koji je prodaju u staro željezo.

 • Pješački prelazi u zonama škola »izranjaju« iz asfalta

  25.08.2014 16:14 - N.N.

  BANJALUKA - Na području Banjaluke u toku je obilježavanje pješačkih prelaza u zonama svih osnovnih škola.

 • Etno revija u Muzeju RS

  24.08.2014 20:45 - N.V.

  BANJALUKA - Muzej Republike Srpske u saradnji sa Humanitarnim udruženjem "Duga" organizuje etno reviju u okviru programa 49. "Kočićevog zbora", pod nazivom "Plavi vez u bijelom".

 • Stričići bez struje do 15 sati

  24.08.2014 20:15 - B.P.

  BANJALUKA - Zbog izvođenja radova na elektromreži u ponedjeljak od 7.30 do 15 časova struje neće imati dijelovi naselja Kadina Voda, Stričići, Lokvari, Hazići i Pavići.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner