Banja Luka

Komunalne naknade stižu na kućne adrese

Komunalne naknade stižu na kućne adrese
Foto: Arhiva | Komunalne naknade stižu na kućne adrese

BANJALUKA - Rješenja o utvrđivanju visine komunalne naknade uz pripadajuće uplatnice za ovu taksu svi obveznici plaćanja komunalne naknade na području grada u narednim danima mogu očekivati da će im biti dostavljena.

Zavod za izgradnju (ZIBL) krajem prošle sedmice počeo je sa slanjem novih rješenja i uplatnica, a dosad su upućeni na oko 10.000 kućnih adresa.

"Prvo smo počeli sa slanjem uplatnica za pravna lica, a zatim i za fizička, tako da oni koji ih još nisu dobili mogu to očekivati u narednim danima. Nadamo se da ćemo uskoro završiti cijeli ovaj posao i da će svih 50.000 računa biti dostavljeno obveznicima", rekao je Velimir Kukobat, v.d. direktora ovog preduzeća.

Zbog problema u funkcionisanju ZIBL-a, rješenja za plaćanje komunalne naknade nisu upućivana obveznicima od početka ove godine.

Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da je u međuvremenu pronađeno rješenje da se računi isporuče, te pozvao građane da ispune svoju zakonsku obaveze iz koje se finansiraju brojne komunalne djelatnosti na području grada.

"Ovogodišnjim budžetom planirali smo da na osnovu komunalne naknade u gradski budžet prikupimo 3,7 miliona KM. Međutim, zbog poznatih problema sa ZIBL-om, građanima i preduzećima još nisu isporučeni ovogodišnji računi. U međuvremenu je taj problem riješen i računi su počeli da stižu", kazao je Bilčar i dodao da od svih obeveznika očekuju da ispune svoju zakonsku obavezu.

Plaćanje komunalne naknade je zakonska obaveza propisana Zakonom o komunalnim djelatnostima i Odlukom o komunalnoj naknadi.

Sredstva koja su obezbjeđuju iz komunalne naknade koriste se za obavljanje komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije