Banja Luka

Krupni otpad usred naselja

Krupni otpad usred naselja
Krupni otpad usred naselja

Nekada čist i zelen prostor na kojem su se generacijama mještani Rakovačkih bara igrali kao djeca, ali i održavale međunarodne izložbe pasa, sada je zatrpan smećem i krupnim otpadom.

Na prostoru koji je nekad koristio Kinološki savez Republike Srpske sada se nalaze stara autobuska stajališta, polomljene bandere od rasvjete, dijelovi porušenog mosta, te razni drugi otpad kao i više desetina vreća soli.

Petar M., mještanin koji živi nedaleko od prostora na kojem se nalazi otpad, kaže da mu nije jasno zašto se svako malo dovozi i ostavlja smeće na toj površini, koja se nalazi u centru Rakovačkih bara.

"Donedavno sam dosta vremena provodio na toj zelenoj površinu, vodio sam djecu da igramo fudbal i šetamo, a od kada su počeli istovarati otpad tamo više i nema čistog prostora, a i bojim se da će mališani zapeti za nešto, pasti pa se isjeći na onaj silni metal i krupni otpad koji se tamo nalazi", rekao je ovaj mještanin.

Mještani kažu da im nije jasno što se takav krupni otpad odlaže u blizini njihovih kuća, te da su nadležni, ako im je već bio potreban neki prostor, morali pronaći lokaciju van naseljenog mjesta.

Iz Savjeta mjesne zajednice Rosulje, kojoj pripadaju Rakovačke bare, kažu da im niko od mještana zvanično nije iznosio pritužbe, ali da Savjet smatra da takva jedna površina koja je u vlasništvu grada treba da bude uređena, a ne da postaje neka vrsta deponije.

Iz "Čistoće" smo povodom ovoga dobili odgovor da oni nisu nadležni za krupni otpad kao ni tu vrstu materijala.

"Prema statutu i nadležnostima preduzeća, 'Čistoća' odvozi smeće, sitni otpad kao i mnoge druge stvari i aktivnosti koje imamo, ali to ne radimo. Saobraćajni i rasvjetni stubovi, te autobuska stajališta nisu u našoj nadležnosti. Koliko smo upoznati, za to bi trebalo da bude zadužena Komunalna inspekcija", kazali su nam iz "Čistoće".

Nadležni u Gradskoj upravi navode kako je pomenuta lokacija u vlasništvu grada, ali da se tamo ne odlaže smeće za stalno.

"Zemljište je u vlasništvu grada i u funkciji prostora na kom se deponuje materijal koji će biti predmet sanacije ili daljeg korištenja. Što se tiče soli koja stoji tamo, ona je preostala iz prethodne sezone zimskim službama", saopštili su u srijedu iz Gradske uprave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije