Banja Luka

Lift ne radi do početka 2015.

Lift ne radi do početka 2015.
Lift ne radi do početka 2015.

Lift za osobe s invaliditetom na Trgu Krajine u Banjaluci ne radi već duže vrijeme, a očekuje se, kako kažu nadležni, da će kvar biti popravljen do početka sljedeće godine.

Više puta ovaj lift je bio na meti vandala, a oni su i ovaj put krivi što nije u funkciji.

"Zbog čestih oštećenja, uzrokovanih vandalizmom, neophodno je izvršiti generalni remont. Od 2004. godine do danas lift koji je izgrađen za potrebe invalida konstantno je oštećivan. Čak su i nadzorne kamere kidane", kazali su iz Gradske uprave.

Tako osobe s invaliditetom i narednih nekoliko mjeseci neće biti u prilici da koriste ovaj lift.

"U toku je izrada tenderske dokumentacije za javnu nabavku. Lift bi trebalo da proradi početkom 2015. godine", kazali su u Gradskoj upravi.

Iz Udruženja UDAS osuđuju ovakvo vandalsko ponašanje, koje, kako kažu, ukazuju na nizak nivo svijesti građana.

"Lift koji nije u funkciji pokazuje nivo svijesti na kojem se nalaze građani i cjelokupno društvo kada su u pitanju lica s invaliditetom, njihove potrebe, problemi i mogućnosti", kazao je Željko Volaš, predsjednik UDAS-a.

On smatra da nadležne institucije ne posvećuju dovoljno pažnje osobama s invaliditetom, te skrenuo pažnju na određene probleme.

"Veliki nam je problem nepristupačnost javnih institucija i ustanova, koje imaju arhitektonske barijere. Uzmimo primjer tog lifta, njim osobe s invaliditetom mogu da se spuste sprat niže i uđu samo u market, ali ne mogu da koriste usluge kina 'Palas', koji takođe nije prilagođen", ističe Volaš.

Cijene održavanja

Što se tiče ostalih liftova u gradu, iz jedne firme koja se bavi projektovanjem, montažom i održavanjem liftova naveli su da za mjesečno održavanje jednog lifta treba izdvojiti od 70 KM pa naviše.

"Ta cijena uključuje konrolu pokretnih elemenata, vizuelnu kontrolu, očitavanje grešaka, podmazivanje klizinih elemenata i drugo. Posla ima, ali ljudima je i dalje teško da shvate da im je to obaveza, a i da liftovi imaju poseban pravilnik o radu i bezbjezdosti koji se mora poštovati", kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije