Banja Luka

Ljubav utkali u makete (FOTO)

Ljubav utkali u makete (FOTO)
Ljubav utkali u makete (FOTO)

BANJALUKA - Iako na prvi pogled izgledaju kao kvalitetne dječje igračke, makete aviona, tenkova, kamiona i ostale vojne opreme, kompleksan su posao u koji se ulaže mnogo vremena i truda, a njihova izrada predstavlja pravo zadovoljstvo članovima Maketarkog kluba "Kastel".

Premda je maketarstvo još nedovoljno poznato na našim prostorima, grupa entuzijasta i zaljubljenika u izradu minijatura, koji su se slučajno upoznali na jednom banjalučkom forumu, odlučila je da ovaj hobi predstavi javnosti i pokaže s koliko zadovoljstva i pažnje stvaraju makete.

Darijan Gluvačević, jedan od članova i osnivača kluba, ističe da se zaljubio u makete od trenutka kada je prvi put sastavio avion.

"Slučajno sam ugledao kutiju u jednoj radnji i poželio da sastavim maketu. Nakon toga sam krenuo u istraživanje na jednom forumu kako bih saznao gdje mogu kupiti makete i tako sam stupio u kontakt s ostalim zaljubljenicima, a kasnije smo osnovali klub", ispričao je Gluvačević.

Cilj je, kako kažu, napraviti što realniju maketu, a s obzirom na to da uglavnom prave "vojnu artiljeriju", svaki dio makete mora biti vjerno predstavljen i po potrebi imati oštećenja i rđu pa i blato.

"Samo sastavljanje makete nije toliko kompleksno koliko bojenje, koje mora dočarati realnost. Tako na primjer pravimo rđu ili blato na gumama kako bi to bilo originalno. Uvijek težimo ići korak dalje, svaki detalj dovesti do savršenstva, kako vanjske tako i unutrašnje dijelove, ljude koji se nalaze u vozilu te okruženje u kome se naleze", kazao je Nenad Momić.

Dodao je da se za početak uzimaju jednostavnije i manje makete, a kasnije se teži naprednijim i kompleksnijim izradama.

Svi maketari su saglasni u jednom, a to je da, prije svega, mora postojati velika ljubav prema maketarstvu da bi se neko uopšte bavio time.

"Dešavalo nam se da neko vidi naše radove, djeluje mu zanimljivo na prvi pogled, ali kada dođe i vidi koliko je vremena i truda potrebno za sklapanje, šmirglanje, gitovanje, a kasnije farbanje i završavanje finalnih detalja, vrlo brzo odustane", kažu maketari.

Ono što je zanimljivo je da su svi članovi kluba samouki, odnosno da su se sami učili tehnikama i "cakama" pri izradi maketa.

Iako veoma teško dolaze do materijala, koji je ujedno i veoma skup, to ih ne sprečava da rade i učestvuju na brojnim takmičenjima, a za to često budu i nagrađeni raznim priznanjima.

"Iako zvanično postojimo kao klub dvije godine, učestvovali smo na raznim izložbama, dosta izložbi smo i sami organizovali, a izvanrednu saradnju imamo s maketarima iz Srbije", naglašavaju u klubu.

Pošto na našim prostorima nemaju mnogo izbora uglavnom makete nabavljaju preko onlajn šopova na internetu.

Kako tvrde, materijali za makete uglavnom su od plastike, ali takođe postoje neki dodaci i detalji koji su od aluminijuma, a za povezivanje dijelova koristi se posebna vrsta ljepila. Na kraju dolaze naljepnice koje se nanose pomoću posebne tečnosti, koja ih rastvori i zalijepi za maketu, a sam proces je veoma komplikovan te iziskuje znanje, iskustvo i sposobnost. Pravljenje pojedinih maketa traje po nekoliko mjeseci, a kompleksnost rada gleda se prema veličini makete i broju njenih dijelova te samom farbanju i finiširanju, zbog čega je teško ocijeniti vrijednost maketa, koje inače ovi maketari ne prodaju, već im služe isključivo kao suveniri ili pokloni.

Izložba maketarskih radova

Četvrta izložba maketarskih radova biće održana od 19. do 21. februara u Muzičkom paviljonu u parku "Petar Kočić", a ulaz je besplatan.

"Posjetioce očekuje mnogo vrhunskih maketarskih radova, kao što su vazduhoplovi, vozila, brodovi, figure, vinjete, diorama, koje su radili članovi Maketarskog kluba 'Kastel' i gosti iz regiona", kažu organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije