Banja Luka

Manjak učionica uveo treću smjenu u banjalučke škole

Manjak učionica uveo treću smjenu u banjalučke škole
Manjak učionica uveo treću smjenu u banjalučke škole

BANJALUKA- Učenici sedam osnovnih škola u Banjaluci nastavu pohađaju u tri smjene, jer nemaju dovoljno učionica za rad u dvije smjene, a izgradnja novih prostorija nije planirana zbog nedostatka novca.

Na području grada nastavu u tri smjene organizuju osnovne škole "Branko Ćopić", "Petar Petrović Njegoš", "Ivan Goran Kovačić", "Sveti Sava", "Branko Radičević", "Ivo Andrić" i "Aleksa Šantić".

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da će, u saradnji sa Gradskom upravom i u skladu sa raspoloživim novcem, raditi na poboljšanju uslova u školama u gradu, javlja Glas Srpske.

’’U pomenutim školama nastava počinje u različitim terminima zbog nedostatka učionica. U takozvane međusmjene uglavnom idu učenici nižih razreda, prvih i drugih, čije školske aktivnosti traju kraće nego kod učenika viših razreda’’ rekli su u Ministarstvu i dodali da svaka škola samostalno, u skladu sa svojim pravnim aktima, donosi odluku o vremenu početka nastave i broju smjena u kojima realizuje nastavu.

Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" Tatjana Radoja je rekla da se nastava zbog nedostatka učionica na ovaj način organizuje u posljednjih 15 godina.

’’U ovoj školskoj godini u međusmjenu ide oko 100 učenika. Obično im nastava počinje u 11 i traje do 14 ili 15 časova. Da bismo radili u dvije smjene potrebne su nam najmanje još tri do četiri učionice ’’, objasnila je Radoja.

Dodala je da je situacija ipak nešto bolja otkako je izgrađena škola na Petrićevcu, koja je preuzela dio njihovih đaka.

’’Prije je bilo još gore, s obzirom na to da smo imali i puno veći broj učenika koji su dolazili iz ovog naselja. Smanjen je broj odjeljenja u međusmjeni, ali opet nam nedostaju učionice za rad u dvije smjene’’,  navela je Radoja.

Ona smatra da taj problem neće uskoro biti riješen, jer to zahtijeva, osim novca, i dosta vremena za pripremu potrebne dokumentacije i samu izgradnju.

Iz Gradske uprave su u više prilika poručivali da se sanacija, rekonstrukcija, dogradnja i izgradnja osnovnih škola nalazi u nadležnosti resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije