Banja Luka

Medvjed ubija, a odštete nema

Medvjed ubija, a odštete nema
Medvjed ubija, a odštete nema

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske neće da nadoknadi 2.300 maraka štete koju je Mići Ćosiću iz Debeljaka pričinio medvjed ubivši mu ždrebnu kobilu.

Naime, medvjed je u voćnjaku, nedaleko od porodične kuće Ćosića, početkom novembra prošle godine ubio kobilu.

"Zbog čega neću dobiti nadoknadu štete u dopisu iz Ministarstva nema objašnjenja. Ostao sam bez kobile, ždrebeta, ali i bez novca. Radio sam s njom i  prehranjivao petočlanu porodicu. Ne daj bože da je bilo suprotno, pa da sam ja ubio medvjeda, vjerujem da bi državni organi ekspresno reagovali i kaznili me. Ovako moram da skrivam drugu kobilu da i ona ne nastrada od šumskog zlikovca", priča Ćosić.

Ističe da medvjedica, zajedno sa mladunčetom, i dalje obilazi imanja u ovom dijelu Debeljaka, te sije strah među mještanima.

"Supruga i ja smo nezaposleni, a od poljoprivrede školujem tri kćerke i ne znam kako dalje. Novac da izdvajam samo za mjesečnu kartu ne bih mogao finansirati, a o hrani, odjeći i ostalim obavezama više ne smijem ni da razmišljam", istakao je Ćosić.

Naknadu za štetu, koju je medvjed pričinio prošle jeseni i na pčelama, po svemu sudeći, neće dobiti ni njegov kolega Željko Ćurlić iz Rebrovca, jer nije registrovan kao pčelar.

"Medvjed mi je uništio 16 pčelinjih društava. Procijenjena šteta je 2.400 maraka. Od poštara sam juče dobio rješenje od Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u kojem stoji da odštetu neću dobiti jer se ne vodim kao pčelar", kazao je Ćurlić.

Dodao je da neće odustati od odštete jer je u takvoj situaciji da mu je taj novac prijeko potreban.

"Nas četvoro mjesečno preživljavamo sa 400 maraka, djeca u dobi kada im najviše treba pružiti. Došlo je takvo vrijeme da je medvjed, za razliku od čovjeka, zaštićena vrsta. Očigledno on ima pravo na život, dok je moja porodica manje važna", istakao je Ćurlić za Glas Srpske.

Medvjedi, kojih na području grada ima oko 16, pored toga što svakodnevno siju strah meću stanovnicima prigradskih naselja, redovno nanose i ogromnu štetu na žitaricama, voćnjacima i slično.

Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o isplati štete koju je nedavno pričinio medvjed, do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli da dobijemo.

Kazne

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" ističu da je naknada za štetu od medvjeda kad su u pitanju kobila i pčele odbijena zbog toga što nisu bili u zaštićenom ograđenom prostoru.

"Medvjed je zakonom zaštićena životinja! Kazna za odstrel  se kreće od 2.000 do 10.000 maraka i više, a zavisi od težine i veličine životinje. Za pet godina nije prijavljen nijedan slučaj ubijanja medvjeda na području grada", rekli su iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije